Връзки за достъпност

Извънредни новини

Талибаните обявиха "обща амнистия" и забраниха на бойците си да посягат на чуждо имущество


Бойци на талибаните по улиците на Кабул
Бойци на талибаните по улиците на Кабул

Един ден след влизането им в столицата Кабул, представители на талибаните обявиха, че предвиждат "обща амнистия" за всички държавни служители. Те призовават също и жените да се включат в управлението им, предаде БТА.

"Ислямското емирство не иска жените да бъдат жертви. Те трябва да участват в управленските структури, съгласно ислямския закон – шериата", каза пред държавната телевизия Енамула Самангани, член на културната комисия на Ислямското емирство.

Малко по-късно ръководителят на военна мисия на талибаните Молла Якуб издаде заповед, с която забрани посегателството към частната собственост на жителите на Кабул.

"Никой не бива да влиза в домовете на хората или да отнема автомобилите им, при никакви обстоятелства. Ако служител или друго лице извърши това, действието му ще се смята за измяна към системата, за измяна към кръвта на мъчениците и кражба", заяви той в аудиопослание, разпространено от местната телевизия.

По-рано през деня стана ясно, че летището в столицата на Афганистан е подновило работата си, след като в понеделник временно беше затворено. Това се случи, след като на него настъпи хаос заради напливът на стотици, които се опитаха да се доберат до някой от излитащите полети. Беше съобщено за най-малко седем загинали в следствие на ситуацията.

До това се стигна, след като талибанските бойци завзеха контрола над страната при изтеглянето на ръководените от САЩ коалиционни сили, присъствали близо 20 години в страната.

В понеделник президентът на САЩ Джо Байдън потвърди, че стои зад решението си за изтеглянето на американските военни от Афганистан и подчерта, че мисията на страната му никога не е била да изгради държава, а да бъдат предотвратени терористични нападения. Френският президент Еманюел Макрон обеща, че Франция няма да изостави афганистанците, които са работили за френското посолство.

"Получаваме смразяващи доклади за сериозни ограничения на човешките права. Особено съм притеснен за нарушенията на правата на жени и девойки в Афганистан. Не можем и не трябва да изоставим народа на Афганистан", каза в понеделник генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Той призова за целта да бъдат използвани "всички средства".

Правителството на Афганистан се разпадна, а президентът Ашраф Гани напусна страната в неделя, след като талибаните навлязоха в столицата Кабул.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG