Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Нашата мисия никога не е била да изградим държава". Байдън подкрепи изтеглянето от Афганистан


Джо Байдън по време на обръщението в понеделник в Белия дом
Джо Байдън по време на обръщението в понеделник в Белия дом

Президентът на САЩ Джо Байдън определи като "свиващи стомаха" хаотичните събития в Афганистан и светкавичното превземане на страната от талибаните. Той обаче потвърди отново, че стои зад решението си за изтегляне на американските военни, защото те са дали "всички шансове" на афганистанската армия да се справи успешно с бунтовниците.

В първия си коментар по темата в понеделник вечерта Байдън каза, че интересът на САЩ в Афганистан винаги е бил да предотврати терористични атаки на своя територия.

"Нашата мисия в Афганистан никога не е била да изградим държава. [...] Стоя категорично зад решението си. За 20 години научих по трудния начин, че никога не е подходящо време за изтегляне на американските войски", каза Байдън в обръщение от Белия дом.

Рано сутринта във вторник летището в Кабул отвори отново, след като ден по-рано полетите бяха преустановени заради пробив в сигурността на пистата. Нахлуването на хиляди афганистанци на летището направи невъзможна евакуационната операция. Хората опитваха да се доберат до някой полет, с който да напуснат страната.

Съобщава се за най-малко седем убити на летището.

Правителството на Афганистан се разпадна, а президентът Ашраф Гани напусна страната в неделя, след като талибаните навлязоха в столицата Кабул. Западните правителства се опитват да евакуират своя персонал.

Байдън каза, че в близките дни ще бъдат евакуирани "хиляди" американци и афганистанци, които са работили с тях.

На летището кацна първият от общо три самолета, изпратени от Германия за евакуация на дипломатическия персонал и техните сътрудници. Президентът на Франция Еманюел Макрон обеща, че Франция няма да изостави афганистанците, които са работили за френското посолство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG