Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Тя иска да игнорира всичко". Шамсия Хасани и нейните графити без усмивка


Шамсия Хасани
Шамсия Хасани

Преди десетина години една млада художничка става първата жена - графити артист в Афганистан. Днес тя е световноизвестна защитничка на правата на жените в мюсюлманската страна. Онези права, които всеки момент може да им бъдат отнети отново.

Казва се Шамсия Хасани и рисува от малка, но когато открива графити изкуството през 2010 г., тя го припознава като своя любима техника. Според нея графитите са особено подходящи в страна като Афганистан.

"Много по-добре е да доведеш изкуството при хората като го изведеш на улицата, понеже нямаме много добри галерии и хората не посещават изложби", казва афганистанката пред Лос Анджелис Таймс.

Основната мотивация на Хасани е да даде гласност на проблемите на афганистанските жени.

"Тъй като за жените има повече ограничения от мъжете в нашето общество, избирам образите ми да са на жена. Жена със затворени очи и без уста, с деформиран музикален инструмент, който ѝ дава способността и увереността да дава сила на своя глас", споделя Хасани пред Гардиън.

По думите ѝ затворените очи на жената от нейните творби "вярват, че няма нищо добро, което да се види, тя иска да игнорира всичко, да чувства по-малко тъга".

Освен че изразява гражданска позиция без да използва насилие, графитите ѝ позволяват още нещо - да даде цвят на съсипаната от войната афганистанска столица Кабул. Затова за основа на картините си тя често избира стени на сгради, пострадали при бомбардировки.

Рисуването обаче носи и рискове за Хасани. Тя разказва пред Гардиън, че когато хората я виждат да работи навън, те ''казват лоши неща, псуват, а някои дори казват, че е грях''.

''Хората в Афганистан не са против изкуството, а против това жените да се занимават с такива дейности'', пояснява тя.

Шамсия Хасани е родена като имигрантка в иранската столица Техеран през 1988 г. Тя проявява интерес към рисуването като дете, но не ѝ е позволено да учи рисуване заради афганистанския ѝ произход.

По-късно, през 2005 г., се премества в Кабул, където завършва висшето си образование в сферата на изкуствата.

Днес тя е професор по скулптура в Кабулския университет, където преподава и изящни изкуства. Все още обаче не е ясно дали ще може да продължи работата си след завръщането на талибаните на власт.

XS
SM
MD
LG