Връзки за достъпност

Извънредни новини

Байдън не вярва, че е имало как САЩ да напуснат Афганистан "без да настъпи хаос"


Джо Байдън
Джо Байдън

Не е съществувал реалистичен вариант Съединените щати да оттеглят военното си присъствие от Афганистан „без да настъпи хаос“. Това заяви американският президент Джо Байдън в свое първо телевизионно интервю, след като талибаните поеха контрола над афганистанската столица Кабул през уикенда.

През последните дни западните държави се опитват да евакуират през летището в града хиляди дипломати, цивилни и афганистанци, работили за съюзническите сили, чиито живот сега е заплашен от талибаните.

Те достигнаха Кабул след светкавична атака в края на миналата седмица и декларираха, че ще има мирно предаване на властта в страната. В последните часове обаче зачестяват свидетелствата за насилие и стрелба в столицата и провинцията.

Байдън коментира на 18 август пред ABC News, че талибаните сътрудничат за извеждането на американците и гражданите на съюзническите държави, но „съществуват някои по-големи трудности“ при евакуацията на афганистански граждани, помагали на международната мисия.

По-рано мнистърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че на летището в Кабул има около 4500 американски военни, „нямат враждебни отношения с талибаните и нашите линии за комуникация с талибанските командири остават отворени“.

Ръководителят на Пентагона добави, че американските военни сили нямат възможност да помогнат на хората да достигнат летището в Кабул, за да бъдат евакуирани, защото целта им е да обезопасят сигурността на летището.

„Видяхме съобщения, че талибаните, противно на публичните им изявления и ангажиментите им към нашето правителство, блокират достъпа до летището на афганистанците, които искат да напуснат страната“, призна заместник държавният секретар Уенди Шърман пред репортери.

По думите ѝ САЩ все пак очакват талибаните да позволят на афганистанците, които искат да напуснат страната, да достигнат летището Кабул и да заминат.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG