Връзки за достъпност

Извънредни новини

Жените изчезнаха, музиката спря. Медиите притихнаха след идването на талибаните


Апаратна в Толо ТВ, Кабул
Апаратна в Толо ТВ, Кабул

Известната телевизионна водеща Шабнам Давран е едно от най-популярните лица в Афганистан. Само няколко часа след като талибаните влизат в Кабул, тя е уволнена и е изпратена “да си ходи вкъщи” заедно с всички останали жени от екипа.

Два дни по-късно въоръжен талибан заема нейното място в студиото на Афганистанското радио и телевизия в Кабул. Студиото е украсено с бялото знаме на талибаните.

“Когато нещата се промениха, исках да отида на работа. Не се страхувах, но за съжаление не ми беше позволено да работя”, казва Давран във видео на страницата си във Фейсбук на 18 август.

“Колегите ми мъже успяха да влязат в редакцията, но аз бях заплашена. Казаха ми, че не мога да продължа работа, защото системата се е сменила”, казва тя в същото видео.

“Ако светът ме чува, трябва да ни помогне, защото нашият живот е в опасност”.

Разнообразието в медийната среда в Афганистан често беше посочвано като едно от най-големите постижения в последните 20 години. Талибаните бяха забранили медиите по времето на предишното им управление до 2001 г.

В Афганистан има близо 170 радиостанции, над 100 вестника и десетки телевизии. По времето на талибаните имаше само едно държавно радио - Гласът на Шариата, което излъчваше молитви и религиозни поучения.

Вече има достатъчно сигнали, че ислямистката групировка се е насочила срещу трудно извоюваната медийна свобода в страната.

Държавната телевизия излъчва съобщенията на талибаните, рецитации на Корана и ислямски служби. Частните телевизии свалиха популярните в страната музикални и забавни предавания. Не се излъчват вече телевизионните състезания, както и чуждестранните сериали.

В същото време жена интервюира талибан по Толо ТВ, най-популярният частен канал в страната. Репортерка предаваше на живо от улиците на Кабул по същата телевизия.

Засега не е ясно обаче дали това са единични случаи или наистина талибаните ще променят отношението си към медиите и към правото на жените да работят извън домовете си. Досега талибаните забраняваха това.

Въоръжената групировка се опитва да се представя като по-умерена и обеща да зачита медийната свобода и правата на жените, но в рамките на ислямските правила.

Говорителят на талибаните Забиулах Муджахид каза на 17 август, че ще са “положително променени” в сравнение с управлението им от 1996 до 2001 г. Тогава Афганистан стана известен с потискането на жените, кланетата срещу етнически и религиозни малцинства, забраната на музика, телевизия и спорт.

На първата пресконференция на талибаните след превземането на Кабул, Муджахид каза, че частните медии “ще останат независими”, но журналистите “не трябва да работят срещу националните ценности”. Той каза също, че са решени “да разрешат на жените да работят в съответствие с принципите на исляма”, без да даде подробности.

Извън столицата, далеч от погледите на света, талибаните вече смазаха независимите медии.

Но има сериозни опасения дали талибаните ще спазят думите си. Извън столицата, далеч от погледите на света, талибаните вече смазаха независимите медии.

Въоръжената групировка затвори насила десетки местни радиостанции, вестници и телевизии из цялата страна. Други медии сами затвориха, страхувайки се от отмъщение от талибаните. Много журналисти напуснаха домовете си и се укриват. Талибаните са обвинявани за убийствата на десетки репортери в последните години.

Малкото медии, на които е разрешено да работят, излъчват талибанска пропаганда. Забранено им е да пускат музика или женски гласове. Новините вече са заменени от одобрени от талибаните бюлетини, рецитации на Корана и ислямски служби.

На практика талибаните вече са наложили голяма част от потисническите си правила, които бяха част от предишното им управление.

До 2001 г. талибаните принуждаваха жените да се покриват от главата до петите. Жените нямаха право да работят извън дома си, излизаха само с мъж придружител, а момичетата нямаха право да ходят на училище.

На мъжете пък беше забранено да се подстригват и бръснат. Бяха длъжни да се молят по пет пъти на ден.

Талибаните също наложиха строга интерпретация на Шариата, която включва рязане на крайници и убиване с камъни за някои престъпления.

От различни краища на страната идват съобщения, че много от тези порядки се връщат. Това се случва въпреки повтарянето от страна на говорителите на талибаните, че са се променили и няма да възстановят изцяло предишния си режим.

  • 16x9 Image

    Фруд Бежан

    Фруд Бежан е журналист в централния нюзрум на Радио Свободна Европа. Той отразява събитията в Афганистан и Пакистан.

XS
SM
MD
LG