Връзки за достъпност

Извънредни новини

Афганистанци започнаха протести срещу талибаните. Те очакват помощ от Китай


Афганистанци развяват в четвъртък националното си знаме, което талибаните не приемат
Афганистанци развяват в четвъртък националното си знаме, което талибаните не приемат

Талибаните призоваха имамите да проповядват единство по време на петъчните молитви в Афганистан. Ислямистите превзеха властта в страната в неделя и вече започнаха да налагат репресивни порядки, въпреки че обещават мирно управление и зачитане на правата. На някои места вече има протести срещу талибаните, включително и в столицата Кабул.

Няколко души са били убити в източния град Асадабад, след като въоръжени талибани са открили огън срещу група хора, предаде Ройтерс. Друг свидетел разказва за изстрели по време на протест в Кабул, където обаче не се съобщава за жертви.

В четвъртък Афганистан отбеляза националния си празник, независимостта от Великобритания от 1919 година. В социалните мрежи се появиха снимки и видео от протести в Кабул, където мъже и жени развяваха националното знаме с черно, червено и зелено.

"Нашето знаме е нашата идентичност", са скандирали хората.

На други протести хората са сваляли и късали талибанското знаме, което е бяло с изписина Шахада, засвидетелстване на вярност към пророка, което е един от петте стълба в исляма.

Талибаните все още не са коментирали започналите протести. Демонстрациите за момента са малки. Хиляди афганистанци обаче продължават да се опитват да напуснат страната през летището, единственият възможен изход.

В района на летището са убити 12 души, съобщиха официални представители и на НАТО, и на талибаните.

Западните държави продължават евакуацията на свои служители и на афганистанци, които са работили за тях. До момента над 18 хиляди души вече са излетели от летището в Кабул, съобщи НАТО.

Около летището продължава да е пълно с хора, които отчаяно се опитват да се качат на някой самолет.

Международният валутен фонд съобщи, че спира помощта за Афганистан. По-рано Съединените щати замразиха активите на афганистанската централна банка в щатски долари и така лишиха талибаните от достъп до близо 10 млрд. долара.

Говорителят на талибаните Сухаил Шахийн каза пред китайски държавни медии, че Китай е изиграл конструктивна роля и е готов да подпомага Афганистан.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG