Връзки за достъпност

Извънредни новини

МВФ спира международната финансова помощ за Афганистан


Международният валутен фонд (МВФ) спира да превежда на Афганистан траншовете от международната помощна програма за страната на обща стойност 370 млн. долара. Причината е несигурността в статута на властта, която през последните дни премина в ръцете на талибаните.

Това заяви говорител на организацията пред Франс прес с уточнението, че "както винаги МВФ се ръководи от мнението на международната общност".

Два дни по-рано Съединените щати замразиха резервите на Афганистанската централна банка в американски долари и така лишиха талибаните от достъп до близо 10 млрд. долара.

"В момента сред международната общност липсва яснота относно признаването на правителството в Афганистан. В резултат страната не може да има достъп до специални права на тираж (SDR) и други ресурси на МВФ", поясни говорителят.

В Международния валутен фонд членуват 190 страни, които не са единодушни в позициите си за случващото се в Афганистан.

Канада вече обяви, че няма да признае новия режим на талибаните, а Франция представи списък с пет предварителни условия, за да го направи. Русия, Китай и Турция приветстваха първите декларации на бунтовниците, припомня БТА.

МВФ трябва да преведе последен транш на Кабул в рамките на помощната програма, одобрена на 6 ноември 2020 г. на обща стойност от 370 млн. долара.

Тази схема за финансово подпомагане на Афганистан е за срок от три години и половина и започна с изплащане на 115 млн. долара. Втори транш на стойност 149.4 млн. долара беше предоставен в началото на юни след първа проверка за напредъка на програмата.

Предстои да бъдат изплатени 105.6 млн. долара по помощния план. Те са предвидени основно за спраяне с последствията от пандемията от COVID-19 в икономиката на страната. Афганистан е една от най-бедните страни в света и е крайно зависима от международната помощ, добавя БТА.

Световната банка има около 20 текущи проекта за развитие в страната и от 2002 г. е предоставила 5.3 млрд. долара, основно под формата на субсидии. Не е ясно какво ще е бъдещето на тези програми, тъй като банката полага усилия да изведе служителите си от страната, уточнява агенцията.

Междувременно компанията за парични преводи Western Union обяви, че временно ограничава трансферите за Афганистан, друг жизненоважен източник на пари за жителите на страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG