Връзки за достъпност

Извънредни новини

Командир, дипломат, бивш затворник. Кой е най-известният талибан


Молла Барадар на международната конференция за Афганистан в Москва, 18 март 2021 г.
Молла Барадар на международната конференция за Афганистан в Москва, 18 март 2021 г.

Неговото име е Абдул Гани Барадар. Той е съосновател на талибанското движение и в момента е сред първите ръководители на въоръжената ислямистка групировка. Известен е като Молла Барадар и се очаква той да има ключова роля в новото управление на Афганистан.

Барадар е най-популярното медийно лице сред талибаните. Той подписа от тяхно име историческото споразумение със Съединените щати в Доха през февруари 2020 г., което имаше за цел да сложи край на 20-годишната война в Афганистан.

Барадар е роден през 1968 г. в провинция Орузган. Той е от племето Попалзай, които са от пущуните Дурани.

Бягство и затвор

След навлизането на Съединените щати в Афганистан през 2001 г., Барадар напуска страната и се установява в съседен Пакистан. Операцията на САЩ започва след терористичните атаки на 11 септември 2001 г., организирани от Осама бин Ладен, подслоняван по това време в Афганистан. Американската военна намеса слага край на управлението на талибаните, започнало през 1996 г.

Барадар прекарва 8 години в затвор в Пакистан, след като е арестуван в Карачи през 2010 г. по време на операция на американските и пакистанските служби. По искане на пратеника на САЩ за Афганистан Залмай Халилзад той е освободен от затвора, за да може авторитетът му да бъде използван в преговорите с талибаните.

Връщането в Кабул

Споразумението от Доха доведе до край на най-дългата война на Америка, но също така отвори пътя пред триумфалното завръщане на талибаните в Кабул. На 15 август те влязоха в столицата.

Заедно с тях е и Барадар, който влиза в Кабул за първи път от 20 години. Сега всички очакват той да има ключова роля в бъдещото управление на Афганистан.

Говорител на талибаните каза пред Асошиейтед прес в понеделник, че в следващите дни те ще обсъждат създаването на „открито, представително ислямистко правителство“.

Барадар е ръководител на политическото бюро на талибаните. Той е уважаван от последователите на групировката за своите умения във военното дело и дипломацията.

В кратко видео от неделя Барадар казва, че победата на талибаните е била изненадващо бърза, но истинският тест предстои и сега те трябва да докажат, че могат „да служат на хората и да решават проблемите им“.

"Те го уважават много"

Журналистът Сами Юсафзай отразява талибаните в продължение на дълги години и се е срещал с Барадар.

„Барадар е много спокоен човек, срещал съм го три или четири пъти. Той е много дипломатичен, говори конкретно. Още преди ареста му, той беше известен като човека, който обмисля нещата при талибаните. Те го уважават много“, каза Юсафзай пред Радио Свободна Европа.

„Мисля, че той се стреми към лидерския пост, защото именно той постигна сделката с американците. Доколкото съм чувал, той има желание да заеме висш пост в бъдеще“.

Барадар става вторият най-влиятелен човек в групировката след смъртта на Молла Омар през 2013 г. Преди това е работил в сянка дълги години. От него е зависела стратегията на въоръжената борба на талибаните, той е одобрявал и военните командири.

Барадар вероятно е предоставил на САЩ „полезна“ информация за вътрешната организация на групировката.

По време на задържането му в Пакистан Барадар вероятно е предоставил на САЩ „полезна“ информация за вътрешната организация на групировката, съобщават медийни публикации от това време.

Барадар е представител на същото племе, от което произхожда и бившият президент на страната Хамид Карзай, който все още е в Кабул и обяви, че работи „за разрешаване на въпроса заедно с талибаните“.

Молла Барадар участва в сраженията срещу съветските войски през 1980-те. Заема различни постове в управлението на талибаните между 1996 и 2001 г., включително и зам.-министър на отбраната. По това време са отнети правата на жените да учат и работят, а достъпът им до здравеопазване е ограничен.

В последните седмици групировката обещава, че ще наложи по-умерен режим, но хиляди афганистанци не вярват на тези думи и напускат страната.

През 2009 г. Барадар дава интервю за Нюзуик, в което казва, че групировката е решена да се бие до изгонването на американските войски от страната.

„Историята на Афганистан показва, че афганистанците никога не се уморяват да се борят за свободата на страната си. Ще продължим нашия джихад, докато изгоним врага от земята си“, казва тогава той.

През март 2020 г. президентът на САЩ Доналд Тръмп провежда 35-минутен телефонен разговор с политическия лидер на талибаните. Тръмп определя разговора като „много добър“.

През ноември същата година Барадар се среща с бившия държавен секретар на САЩ Майк Помпео в Доха.

Барадар също участва в провалените преговори с администрацията на президента Ашраф Гани, който напусна Афганистан в неделя.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG