Връзки за достъпност

Извънредни новини

Талибаните няма да приемат забавяне в изтеглянето на американските военни


Талибаните обявиха в понеделник, че няма да приемат никакво забавяне на изтеглянето на американските военни от Афганистан, чиито краен срок беше планиран за 31 август. Изявлението им стана факт ден, след като американският президент Джо Байдън допусна, че хаотичната евакуация на хора от Кабул може да наложи оставането на войски по-дълго от предвиденото.

Междувременно афганистански пазач беше убит, а трима бяха ранени при престрелка на летището, от което продължава изселването на десетки хиляди хора, които искат да избягат от управлявания от талибаните Афганистан. Двама служители на НАТО на летището заявиха, че ситуацията е под контрол след стрелбата.

Байдън коментира късно в неделя, че аргументът за евентуалното забавяне на изтеглянето на американските войски е да се даде възможност за евакуиране на американски и други чужди граждани, както и на афганистанци, изложени на риск.

Талибаните завзеха почти цялата територия на Афганистан, след като САЩ започнаха изтеглянето на силите си от страната. Това доведе до незабавно отстраняване на жените от различни професионални сфери, забрана на музиката и овладяване на медиите. Хиляди хора и до този момент са струпани около летището в Кабул в очакване на полет закъдето и да било извън Афганистан.

Случи се толкова бързо. Седмицата, в която талибаните превзеха Афганистан
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:20 0:00

От 14 август САЩ са евакуирали от Кабул около 28 000 души, като 11 000 от тях са напуснали страната само през този уикенд, каза Байдън в неделя. Числото най-вероятно се отнася до хора, изтеглени не само от американски, но и от съюзнически полети от Кабул.

По думите на Байдън талибаните са демонстрирали готовност за сътрудничество в процеса по евакуиране на хората, като са "разширили част от периметъра" около летището, в който се струпват афганистанците.

Байдън каза също и това, че Вашингтон е обезпокоен от заплахата, идваща от бойците на "Ислямска държава" в Афганистан - враждебна на талибаните група. САЩ бяха силно критикувани за решението си да се оттеглят от страната, в която останаха две десетилетия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG