Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС няма да отваря коридори за мигранти от Афганистан


Янез Янша
Янез Янша

Европейският съюз (ЕС) няма да допусне вълна от мигранти от Афганистан на територията си, както това се случи през 2015 г., когато над 1 милион бежанци от Близкия изток пристигнаха в Европа.

Това заявява премиерът на Словения Янез Янша в своя публикация в Туитър в неделя. В момента страната му е ротационен председател на Съвета на ЕС за срок от шест месеца.

„ЕС няма да отвори европейски „хуманитарни“ или миграционни коридори за Афганистан. Няма да повторим стратегическата грешка от 2015 г.“, декларира Янша.

Страховете от нова мигрантска криза бяха провокирани от превземането на Афганистан от талибаните след започналото по-рано изтегляне на съюзническите военни сили на НАТО от азиатската страна.

По думите на словенския премиер ЕС планира да приема само лица, които са помагали на мисията на НАТО в Афганистан като едновременно с това укрепи външните си граници.

Изявлението му идва в момент, когато хиляди афганистанци се тълпят на летището в столицата Кабул с надеждата да бъдат евакуирани от американските военни или техните съюзници. По данни на Белия дом от 14 август досега САЩ са евакуирали 28 000 души.

Няколко държави от ЕС призовават бежанците да бъдат приети в съседни на Афганистан страни преди Евросъюзът да вземе решение дали ще допусне на своя територия и други мигранти, освен такива, работили с международните сили.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG