Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Смятам за приключени всички спекулации". Канада е потвърдила, че Кирил Петков не е неин гражданин


Кирил Петков
Кирил Петков

Служебният икономически министър Кирил Петков е получил потвърждение от канадските власти, че вече не е гражданин на северноамериканската страна. Това обяви самият той в профила си във Фейсбук в понеделник.

Петков публикува в социалната мрежа и завереното си при нотариус писмено волеизявление, с което още на 21 април е декларирал, че се отказва от канадското си гражданство.

„Миналият петък получих потвърждение, че не съм гражданин на Канада. Канадските власти ме уведомиха, че документите, удостоверяващи този факт, са изпратени към Посолството на Канада в Румъния, откъдето могат да бъдат взети от мен. С това смятам за приключени всички спекулации и дебати относно двойното ми гражданство“, посочва служебният министър.

Казусът с евентуалното двойно гражданство на Петков беше повдигнат преди десетина дни в Народното събрание от депутата от „Има такъв народ“ (ИТН) Димитър Гърдев.

Впоследствие от парламентарната група на ГЕРБ сезираха Конституционния съд (КС) с искане да се произнесе дали служебният кабинет не е изпаднал в частична несъвметимост, ако към датата на встъпването си в длъжност Петков е бил и български, и канадски гражданин. Конституцията забранява на депутатите и министрите да имат двойно гражданство.

Служебният министър коментира още тогава, че писмено се е отказал от канадското си гражданство, веднага след като е бил поканен в правителството на Стефан Янев. Последна дума по казуса ще имат конституционните съдии, които вече образуваха дело по искането на депутатите от ГЕРБ. Темата нееднократно беше поставена публично и от ДПС.

На този фон президентът Румен Радев коментира през миналата седмица, че „атаката срещу Кирил Петков е атака на корупционери, които искат да върнат часовника назад към бившето правителство, когато те паразитираха върху бюджета“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG