Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Такъв човек ни трябва". Ива Митева има качествата да бъде премиер, каза Атанас Атанасов


Ива Митева

Председателката на Народното събрание и депутатка от „Има такъв народ“ (ИТН) Ива Митева има качествата да оглави бъдещ кабинет, от който да бъдат изолирани ГЕРБ и ДПС. Това заяви съпредседателят на „Демократична България“ (ДБ) Атанас Атанасов пред бТВ в понеделник.

По думите му правителство без ГЕРБ и ДПС е възможно само, ако „ИТН се върне на масата на преговорите“. В тази връзка Атанасов посочи, че останалите формации трябва да са готови на компромиси и даде като пример варианта партията на Слави Трифонов да излъчи кандидат-премиер, но различен от досегашните им предложения.

„Човек като Ива Митева има способност да оглави правителство – с тези качества. Дали биха предложили нея или със сходни на нейните качества – такъв човек ни трябва“, коментира Атанасов.

Съпредседателят допусна и вариант, в който президентът Румен Радев да връчи третия проучвателен мандат на „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ (ИБГНИ). По думите му така би се избегнала ситуация, в която ДБ да не подкрепи правителство с мандат на БСП или обратното.

Самата Ива Митева също коментира възможността третият мандат да бъде връчен на парламентарната група на ИБГНИ като по-вероятна. Тя беше на посещение в Разград, където декларира, че актуализацията на бюджета се обсъжда сериозно и задълбочено и ще мине на първо и второ гласуване по график, предаде БТА.

Актуализацията на бюджета

„Друг е въпросът дали бюджетът ще бъде приет с тези параметри, с които е внесен, защото както ние, така и колегите от ДБ и БСП, имат обструкции по отношение на отделни параметри“, коментира председателката на парламента.

По думите ѝ, цитирани от БТА, преизчисляването на пенсиите също трябва да се случи, но категорично не по начина, по който е внесен от БСП. Според Митева всички пенсионери трябва да получат увеличение, а не само определен брой от тях. Тя заяви още, че президентските избори ще са през ноември и от гледна точка на икономии е по-добре да са две в едно, ако не се състави редовно правителство.

Междувременно председателката на БСП Корнелия Нинова заяви след заседание на изпълнителното бюро и ръководството на парламентарната група на социалистите, че най-важният проблем в момента пред държавата е актуализацията на бюджета.

Според нея, ако всички формации, извън ГЕРБ и ДПС, стигнат до общ проект на актуализиран бюджет, това ще е добър знак, че може да се постигне и мнозинство за правителство. Социалистката подчерта, че ИТН трябва да участва както в разговорите за актуализацията на бюджета, така и за съставяне на правителство.

По повод предложение на Мая Манолова от ИБГНИ четирите формации да се съберат тази седмица и да излъчат предложение към президента Радев на кого да връчи третия мандат за правителство, Нинова коментира, че това е противоконституционно, би било унизително за Радев и разговори трябва да има след като той връчи мандата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG