Връзки за достъпност

Извънредни новини

Без отсрочка. Западът се изтегля от Афганистан на 31 август


Германският канцлер Ангела Меркел по време на виртуалната среща на страните от Г-7 във вторник.
Германският канцлер Ангела Меркел по време на виртуалната среща на страните от Г-7 във вторник.

САЩ и съюзниците им от Европа няма да забавят изтеглянето си от Афганистан, както се допускаше доскоро. Те ще напуснат страната на 31 август - дата, до която трябва да е приключила евакуацията на западните граждани и на афганистанците, работили за съюзниците.

Новината идва след виртуална среща на лидерите на страните от Г-7. Тя беше съобщена първо от британския премиер Борис Джонсън и потвърдена от германския канцлер Ангела Меркел.

Когато администрацията на Джо Байдън реши да започне изтеглянето на военните части от Афганистан, крайната дата за приключване на операцията беше 31 август. По-късно, когато талибаните бързо завзеха столицата Кабул и хиляди хора се струпаха на летището в очакване да заминат закъдето и да е, Байдън допусна, че крайният срок за изтеглянето може да бъде удължен.

Изказване в тази посока направи и британският премиер Борис Джонсън.

По време на срещата на Г-7 във вторник американският президент Джо Байдън е казал, че има твърде голям риск за сигурността, ако престоят на военните бъде удължен.

Преди ден талибаните казаха, че не биха приели удължаването на срока за окончателното изтегляне на американските военни от страната.

Случи се толкова бързо. Седмицата, в която талибаните превзеха Афганистан
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:20 0:00

Малко преди да приключи срещата на Г-7 върховният комисар на ООН по правата на човека Мишел Бачелет каза, че има достоверни сведения за сериозно насилие, проявено от талибаните. Тя даде за пример екзекуции на цивилни и налагане на различни ограничения на жени. Бачелет предупреди, че именно отношението на талибаните към жените и момичетата ще представлява "основна червена линия".

Срещата на Г-7 се провежда ден, след като военните на САЩ в Кабул изпратиха най-натовареното с евакуационни полети денонощие. По данни на Пентагона на 22 август от летището в афганистанската столица са били евакуирани 17 000 души.

Ройтерс цитира дипломат от НАТО, според когото през последните 10 дни от Афганистан са били изтеглени около 58 700 души. През това време летището в Кабул беше обхванато от хаос, придружен с епизодични инциденти, тъй като западните войски и афганистанската охрана се опитват да отблъскват тълпите.

Как талибаните отново превзеха Афганистан
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG