Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Този, който се смее, се учи най-добре". Джон Клийз и "свещеният" смях


Джон Клийз
Джон Клийз

Когато е на 12, той е 180 сантиметра висок. Разбира се, търпи присмех от съучениците си, но намира начин да го обърне в своя полза и това е именно чувството му за хумор.

"Не трябва да си Далай Лама, за да разбираш, че едно от основните неща в живота е промяната", казва след години той.

Благодарение на смеха и чувството си за хумор, днес Джон Клийз има над 50-годишна кариера като комик. Британският актьор от групата Монти Пайтън започва предаване на име "Джон Клийз: Cancel me". Шоуто предстои да бъде излъчвано по британския "Канал 4".

Целта му е да се създаде диалог с поддръжниците на т. нар. "Cancel" култура, които осъждат хора, използващи политически некоректен език. Клийз се обявява срещу нея от години.

"Основното е да опитваме да бъдем добри. Но това се превръща във вид индулгенция на най-чувствителните хора в съответната култура, на онези, които са най-обидчиви... Не мисля, че трябва да организираме общество около усещанията на най-чувствителните, защото това би било много невротично общество", казва Клийз, цитиран от Гардиън.

Клийз е роден през 1939 г. в малък град в югозападна Англия и учи право в Кеймбридж. Той обаче обаче мечтаел да разсмива хората, затова започва работа като сценарист в BBC.

Освен като част от групата Монти Пайтън Клийз е известен още и със своя сериал "Фолти Тауърс", в който играе неприветливия притежател на хотел - Базил Фолти. Играе още и в хитовите филми "Монти Пайтън и свещения граал", "Животът на Брайън", телевизионните серия "Монти Пайтън и летящият цирк", както и в стотици други комедийни предавания и програми.

През 1989 г. той е номиниран за "Оскар" за най-добър оригинален сценарий за филма "Риба, наречена Уанда".

Актьорът получава награда БАФТА за ролята във "Фолти Тауърс" през 1980 г., а самият сериал печели три статуетки.

Клийз често прави международни турнета, на които изнася самостоятелни комедийни представления. През 2019 г. посещава и България с шоуто "Последен шанс да ме видите преди да умра".

Актьорът участва в редица социални и благотворителни кампании и един от най-известните поддръжници на "Амнести интернешънъл" във времената, в която тя е пред фалит. В началото на 90-те взема участие в реклами за кампании против пушенето, излъчени в няколко английски региони. По-късно проучвания показват, че от порока се отказват близо 50% от местните.

Той сключва брак четири пъти и има две дъщери.

Едно от нещата, които не спират да го движат, е смехът, който той е превърнал в своето най-силно оръжие.

"Този, който се смее, учи най-добре", казва актьорът.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG