Връзки за достъпност

Извънредни новини

Те не харесват ничия диктатура. Кои са хората, които се борят с талибаните

Бойци, които са против талибаните, вече влязоха в първата си битка и дори я спечелиха. Това стана в последната област на страната, която не е напълно контролирана от ислямистката групировка.

Долината Панджшир е известна като бастион на съпротивата в планините Хиндукуш - район, който се бори с окупацията от различни нашественици повече от век. Провинцията е обитавана предимно от етнически таджики, докато талибаните са предимно пущуни.

Във вторник талибаните бяха отблъснати при опита им да завземат Пандшир. Това е рядък случай на въоръжена съпротива срещу тях, откакто те наново установиха контрол над Афганистан.

Антиталибанската съпротива в долината включва местни бойци и бивши членове на силите за сигурност на Афганистан. Те са част от Националния фронт на съпротивата, ръководен от Ахмад Масуд, син на Ахмад Шах Масуд, легендарния командир, който се бори срещу съветското и талибанското управление през 80-те и 90-те години.

16x9 Image

Свободна Европа

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG