Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парламентът прие на първо четене бюджета на Здравната каса


Служебният здравен министър Стойчо Кацаров
Служебният здравен министър Стойчо Кацаров

Със 145 гласа парламентът прие на първо четене промените в Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2021 г. Против беше един депутат от ГЕРБ-СДС, а 39 от същата парламентарна група се въздържаха, предаде БТА.

В началото на заседанието министърът на здравеопазването в служебния кабинет Стойчо Кацаров призова законопроектът за актуализация на бюджета на Касата да бъде приет в най-кратки срокове, за да даде спокойствие в системата за прилагането на мерките във връзка с настъпването на четвъртата пандемична вълна.

В него се предвиждат постъпления от здравноосигурителни приходи от 134 500 000 лв., в т.ч. от здравноосигурителни вноски - 105 000 000 лв., трансфери от здравното министерство - 29 500 000 лв.

В разходната част се предлага да бъдат допълнително разпределени 10 000 000 лв. за издръжка на административни дейности, като с тези пари ще бъде обезпечено финансирането на сключените от НЗОК договори за предоставяне на услуги за поддръжка на електронните системи за сигурност в обектите на касата и други.

В частта "Здравноосигурителни разходи" са заложени 120 465 000 лв., които ще бъдат разпределени за извънболнична първична медицинска помощ, дентална помощ, медикодиагностична дейност, медицински изделия, лекарствени продукти за лечение на онкологични заболявания и до 14 млн. лв. за поставяне на ваксини срещу COVID-19 на здравноосигурени лица.

Предлага се допълнителните средства в условията на усложнена епидемична обстановка да бъдат разпределяни по решение на Надзорния съвет на НЗОК.

Резервът, включително за неотложни и непредвидени разходи, е три на сто от събраните приходи от здравноосигурителни вноски и от трансферите за здравно осигуряване от другите бюджети, и е в размер на 4 035 000 лв.

Заложени са средства от 2 500 000 лв. за изпълнение на дейностите по здравни грижи, осъществявани в домашни условия.

Предвижда се удължаване на срока за заплащането на помощните средства, медицинските изделия за хората с увреждания по сегашния ред до 31 декември 2021, като се запазва и размерът на стойността им.

Разходите на НЗОК за борба с пандемията за първите седем месеца на годината са 442 млн. лв. Предвидените разходи за борба с пандемията през тази година са общо три милиарда лева, се посочва в доклада на ресорните комисии.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG