Връзки за достъпност

Извънредни новини

Експлозия разтърси летището в Кабул. Сред жертвите са местни и чуждестранни граждани


Над летището в Кабул се вижда пушек.
Над летището в Кабул се вижда пушек.

Масивна експлозия разтърси летището в афганистанската столица Кабул, където има хиляди хора, които се опитват да се качат на самолети, които да ги евакуират извън страната.

Американските власти потвърдиха, че има жертви, сред които американски и цивилни граждани. Говорителят на Пентагона Джон Кърби съобщи в Туитър, че взривът на летището е в резултат от "комплексна атака".

Освен за експлозия на "Аби гейт" на летището от Пентагона съобщават и за втора избухнала бомба наблизо - до Baron Hotel.

По-рано в четвъртък американското, британското и австралийското правителство предупредиха, че имат „много достоверни“ данни за предстояща терористична атака в района на летището.

Пентагонът и турското министерство на отбраната потвърдиха, че е имало експлозия извън стените на летището, която е предизвикала още по-голям хаос. Все още няма официална информация за броя на жертвите.

Според Ал Джазира най-малко 15 души са ранени, а афганистанската новинарска агенция Пажуок съобщава за две жертви.

Ройтерс цитира анонимен представител на американските власти, който казва, че според първоначалните му сведения експлозията е причинена от атентатор самоубиец.

Министерството на отбраната на Великобритания каза, че разследва какво точно се е случило, след като няколко медии съобщават и за втори взрив.

Тълпи от хора са се били събрали в зоната около летището на 26 август по информация на западен дипломат. Въпреки предупрежденията от правителствата на държави от НАТО за предстояща терористична атака много хора продължаваха да пристигат през целия ден.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG