Връзки за достъпност

Извънредни новини

Държави от НАТО предупредиха за заплаха от терористична атака на летището в Кабул


Австралийски граждани и хора с австралийска виза чакат реда си за качване в полет за Австралия.
Австралийски граждани и хора с австралийска виза чакат реда си за качване в полет за Австралия.

Съединените щати и други западни държави предупредиха гражданите си в Афганистан, че има голяма опасност от терористична атака на летището в Кабул. Всички местни и чуждестранни граждани са инструктирани да напуснат района, където има струпване на хиляди хора, които се опитват да достигнат до евакуационни полети.

По-рано в четвъртък сутрин американското посолство в Кабул изпрати предупреждение за своите граждани да избягват да пътуват към летището, а тези вече там трябва да напуснат веднага заради „опасност за сигурността“.

Случи се толкова бързо. Седмицата, в която талибаните превзеха Афганистан
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:20 0:00

Британското външно министерство изпрати подобно съобщение, с което съветва хората в близост до летището да „се преместят на по-безопасно място“.

Австралия призова гражданите си и хората с австралийска виза да напуснат района заради „много висока степен на опасност от терористична атака“.

Предупрежденията идват по средата на мащабен опит за евакуация по въздуха от Афганистан на чуждестранни граждани, техните семейства, както и някои афганистанци, които са работили за американската армия или други държави в НАТО.

Огромни тълпи са се събрали в и около летището, тъй като хората стават все по-отчаяни в опитите си да избягат преди крайния срок за окончателно изтегляне на американските военни части от страната. Според американския президент Джо Байдън има твърде голям риск за сигурността, ако престоят на военните бъде удължен след 31 август и това няма да се случи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG