Връзки за достъпност

Извънредни новини

Шефът на ЦРУ се е срещнал с Барадар. Талибаните спират да допускат хора до летището


Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс е бил изпратен от Байдън на преговори с лидера на талибаните Абдул Гани Барадар в понеделник
Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс е бил изпратен от Байдън на преговори с лидера на талибаните Абдул Гани Барадар в понеделник

Президентът на САЩ Джо Байдън е изпратил директора на ЦРУ Уилям Бърнс на среща с лидера на талибаните Абдул Гани Барадар в понеделник, съобщи Ройтерс. Това е срещата от най-високо ниво, проведена след като талибаните превзеха Кабул.

Източник на агенцията от Конгреса твърди, че на нея е бил обсъден крайният срок за изтегляне на американските военни от Афганистан. Пред Вашингтон пост говорител на талибаните каза, че не е имал информация за подобна среща. От Белия дом и ЦРУ отказаха да коментират.

Във вторник Джо Байдън съобщи, че темпото, с което в момента се извеждат хора от страната, е достатъчно добро, за да бъде спазен договореният краен срок на 31 август. По негови думи от края на юли само американските сили са осъществили евакуацията на над 70 хил. души, а за последното денонощие, заедно с полети на други западни сили, са били изведени над 11 хил. души.

"Завършването на процеса до 31 август зависи от това дали талибаните ще продължават да съдействат и дали ще дадат достъп до летището на тези, които искат да излетят, без да пречат на нашата мисия", каза Байдън и добави, че е поискал от Пентагона и Държавния департамент да изготвят резервни варианти за обновяване на сроковете за изтегляне, ако това се наложи.

Случи се толкова бързо. Седмицата, в която талибаните превзеха Афганистан
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:20 0:00

По думи на президента по-дългото оставане на военните в Афганистан увеличава все повече риска от атака, която може да бъде организирана от афганистанския клон на Ислямска държава, които определи за врагове и на талибаните.

Малко след съобщението на Байдън говорителят на талибаните Забулах Муджахид обяви, че няма да бъде допускано отпътуването на повече афганистанци от страната, а достъп до летището в Кабул ще получават само чуждестранни граждани.

"Вече не разрешаваме евакуацията на афганистанци и не сме доволни от този процес", каза той и добави, че учени и лекари не бива да напускат страната и да мигрират в западни държави, а да останат и да работят в Афганистан. Той подчерта отново, че гражданите, които в момента се намират на летището, могат да се върнат по домовете си и че талибаните няма да търсят отмъщение срещу никого, както и че посолствата и правозащитните организации могат да останат отворени.

От Белия дом отговориха, че това условие няма да засегне гражданите, които са определени като "приоритетни" за изтегляне от властите. По време на срещата на Г-7 британският премиер Борис Джонсън каза, че едно от условията, които са поставени на талибаните, е да разрешат на всеки, който иска да напусне страната, да го направи.

Въпреки обещанията на талибаните, те все пак налагат "много сериозни ограничения" на медиите в опит да контролират информационния поток, без дори официално да са поели властта. Това казаха в своя позиция от Репортери без граници (RSF) във вторник. От организацията съобщават за заплахи и нападения на поне 10 журналисти, а 100 частни медии в страната изобщо са спрели да работят от момента, в който талибаните са завзели Кабул.

Командирите на талибаните са заповядали на редица медии да спрат част от програмите си, за да уважават исляма, както и да излъчват пропагандни материали.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG