Връзки за достъпност

Извънредни новини

Лов на хора и изтезания на малцинства. Талибаните се отдалечават от обещанията си


Бойци на талибаните обикалят от къща на къща, в търсене на бивши сътрудници на НАТО и служители на афганистанското правителство
Бойци на талибаните обикалят от къща на къща, в търсене на бивши сътрудници на НАТО и служители на афганистанското правителство

Талибаните увеличават усилията си по издирване на хора, работили за НАТО или предишното правителство в Афганистан. Те обикалят от врата на врата и заплашват семействата им. Това става ясно от доклад, огласен от ООН, предаде Би Би Си.

"Има документи, които гласят, че ако те не се предадат, талибаните ще арестуват, съдят, разпитват и накажат техните семейства", казва Кристиан Нелеман, който оглавява групата, изготвила доклада.

По данни на НАТО до момента от Афганистан са евакуирани повече от 18 хил. души, които за пет дни са излетели от летището в Кабул. Още 6 хил. души, сред които има преводачи и сътрудници на западните сили, се очаква да бъдат евакуирани до петък. Западните сили ще опитат да удвоят усилията си през уикенда.

Масовото напускане на страната и струпването на хора около летището в Кабул започна, след като в началото на седмицата талибаните влязоха в столицата. Те обявиха, че няма да използват сила срещу местните и няма да им пречат да напускат страната. Според множество информации обаче те възпрепятстват хората, които се опитват да напуснат Афганистан.

Според информация на Ройтерс усилията им са подпомогнати от факта, че в тяхно притежание вече има хиляди бронирани транспортни средства, близо 40 летателни машини и огромно количество оръжия.

Във всички свои публични съобщения талибаните гарантираха, че няма да преследват хора в опит за отмъщение, както и че няма да налагат ограничения на жените.

Според доклад на "Амнести интернешънъл" през последния месец талибаните са измъчвали и избивали представители на хазарейското малцинство, съставено от шиити. За издевателствата е имало редица свидетелски показания, а според организацията това е показателно за бъдещето на всички групи.

По данни на правозащитниците шестима души са били разстреляни, а трима други са били измъчвани до смърт. Един от мъжете е бил "удушен със собствения му шал, а мускулите по ръцете му са били отрязани".

Хазарейците са третото най-голямо етническо малцинство в Афганистан. Те са сред най-потисканите и дискриминирани групи в страната, в която превес имат сунитите.

Режимът на талибаните, който приключи през 2001 г., беше известен с ограничаването на правата на жените и малцинствата, публични екзекуции и липса на справедливи съдебни процеси.

В страната вече започнаха протести срещу новата власт. През седмицата Международният валутен фонд съобщи, че спира помощта за Афганистан. По-рано Съединените щати замразиха активите на афганистанската централна банка в щатски долари и така лишиха талибаните от достъп до близо 10 млрд. долара.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG