Връзки за достъпност

Извънредни новини

В очакване на мигрантите. Армията е готова да прати 1000 военни и 145 машини на границата с Турция


Георги Панайотов
Георги Панайотов

Министерството на отбраната (МО) има готовност да разположи по българо-турската граница 1050 военни и 145 машини, включително хеликоптери и дронове. Мерките са в отговор на очакваната мигрантската вълна след превземането на Афганистан от талибаните.

Това обяви служебният министър на отбраната Георги Панайотов в сряда. По думите му разполагането на военнослужещи и техника по границата с Турция може да се случи в рамките на 24 часа след издаване на съответната заповед от вътрешния министър, но все още няма необходимост за това.

Панайотов добави, че към момента в центровете за настаняване на мигранти има още свободни места като за последно капацитетът им е бил прегледан в началото на август.

Заради очакващата се вълна от няколко милиона бежанци от Афганистан някои европейски страни вече обявиха, че ще могат да приемат определен брой бегълци, България все още не е взела подобно решение.

Панайотов съобщи още, че страната ще направи необходимото, за да евакуира българските граждани, останали на територията на страната. Към момента по думите му става въпрос за седем души, но те може да се окажат и повече, тъй като нямат задължение да уведомяват българските власти за присъствието си там.

"България е в тесен контакт със съюзници и партньори относно евакуацията на българските граждани от Афганистан, защото операцията на НАТО приключи, България няма свой военен контингент на територията на Афганистан и нямаме сили и средства, разчитаме на съюзници и партньори", каза военният министър, цитиран от "Медиапул".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG