Връзки за достъпност

Извънредни новини

Броят на евакуираните от Афганистан за 10 дни достигна 37 000 души


Около 16 000 души са били евакуирани от Афганистан през летището на Кабул в последните 24 часа, съобщи Пентагонът, предаде Франс прес.

С това общо евакуираните стават 42 000 от юли насам. От тях 37 000 души са евакуирани само в последните 10 дни, поясни говорителят на Пентагона Джон Кърби.

Сред евакуираните има американски граждани и хиляди афганистанци, сътрудничили на САЩ, които са поискали или вече са получили имиграционна виза, както и афганистанци, страхуващи се от репресии от страна на талибаните, заради това че са работили за неправителствени организации, медии и на други неодобрявани от ислямистите работни места.

Случи се толкова бързо. Седмицата, в която талибаните превзеха Афганистан
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:20 0:00

Междувременно талибаните съобщиха, че няма да се съгласят на удължаване на мисията на международните сили след 31 август. Това се случи в отговор на съобщения от страна на САЩ, че хаотичната евакуация на хиляди хора, които искат да напуснат Афганистан, може да изисква запазване на войските на място след крайния договорен срок.

Ако САЩ и Великобритания се опитат да получат допълнително време за продължаване на евакуацията, отговорът е "не". В противен случай ще има последици, каза пред британската телевизия "Скай нюз" Сухаил Шахин - член на делегацията на талибаните за преговорите в катарската столица Доха.

Острото предупреждение от бойците дойде след като преди ден един афганистански пазач беше убит, а трима бяха ранени, при престрелка на летището в Кабул, по време на продължаващата евакуация на хиляди хора.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG