Връзки за достъпност

Извънредни новини

Между симпатиите и страха. Защо някои афганистанци подкрепят талибаните


Талибански бойци патрулират в Кабул, 19 август 2021.
Талибански бойци патрулират в Кабул, 19 август 2021.

Ден след като талибаните с шокираща бързина превзеха Кабул, едно необичайно видео се появи в социалните мрежи. На него се вижда представител на талибаните, който пред камера и с микрофон в ръка обикаля улиците на Кабул и провежда интервюта със случайни граждани. Въпросът, който им задава, е какво мислят за военния успех на бунтовниците.

„Много съм щастлив, много е мирно. Хората са много щастливи благодарение на вас“, обръща се един от интервюираните към талибаните.

За радост и благодарност говорят и самите талибани. Те твърдят, че срещат широка подкрепа сред афганистанското население. Няколко дни преди превземането на Кабул те заявиха, че категоричното им настъпление е „доказателство за огромната популярност“ на движението.

Говорителят им Сухаил Шахин също каза, че не е изненадан от успеха на военната офанзива, защото всъщност става въпрос за един „широк народен бунт“ с „дълбоки корени“ сред местното население. „Повтаряхме това нещо през последните 20 години, но никой не ни вярваше“, каза Шахин.

Думите му обаче влизат в противоречие с кадрите на десетки хиляди афганистанци, които отчаяно се опитват да стигнат до летището в Кабул. Противоречи му и броят на разселените вътре в страната и избягалите през граница.

С това възниква въпросът – радват ли се талибаните действително на голяма подкрепа сред афганистанското население? И ако такава подкрепа съществува, какво кара тези, поддържащи ислямисткото движение, известно с крайната си интерпретация на исляма, да му симпатизират, а дори и да стават негови членове?

Между страха и искрената поддръжка

„Без съмнение [талибаните] се радват на определена подкрепа, особено извън големите градове, но дали тази подкрепа е наистина доброволна? Ако животът ти е в опасност, разбира се, че ще се престориш, че ги подкрепяш, за да се опазиш“, казва родената в Афганистан адвокатка и активистка Мариам Вейсзаде пред ABC News.

Според много анализатори е трудно да се каже дали афганистанците, присъединяващи се към движението, правят това, защото споделят идеологията му или защото са водени от страх, принуждавани и заплашвани.

По данни на неправителствената организация Asia Foundation през последните години подкрепата за талибаните е намаляла. Докато през 2009 половината от афганистанците са симпатизирали на идеите и каузата на бунтовниците, през 2019 този дял е спаднал до само 13,4% от населението.

Броят на членовете на движението обаче остава значителен. Въпреки че е изключително трудно да се определи точно, според Американския център за борба с тероризма основното ядро на талибаните наброява около 60 000 бойци. Когато се включат и други поддръжници и по-малки бойни формирования, това число може да достигне до 200 000.

На какво залага пропагандата на талибаните

Причините, каращи толкова много афганистанци не просто да симпатизират на ислямисткото движение, но и да стават негови членове, са комплексни. В своята пропаганда талибаните умело се възползват от три основни фактора: конфликтите между отделните етноси и племена в страната, негативната нагласа към чуждестранното военно присъствие и слабата правителствена политика в селските райони.

Талибански боец позира за снимка в град Газни, югозападно от Кабул, 12 август, 2021.
Талибански боец позира за снимка в град Газни, югозападно от Кабул, 12 август, 2021.

Етническо напрежение

Голяма част от членовете на движението са рекрутирани от ислямски религиозни школи в Афганистан и Пакистан. Но именно горните три фактора, а не религиозната доктрина на талибаните, карат и хиляди други афганистанци да преминат в редиците им.

Въпреки че през последните години към ислямистките бунтовници се присъединяват и афганистанци от други етноси, членовете на организацията продължават да са предимно пащуни. Според проф. Жил Доронсоро от парижкия Университет Пантеон-Сорбона пащуните, които представляват около 40% от афганистанското население, отхвърлят централното правителство като нелегитимно, защото смятат, че другите етноси имат непропорционално влияние в него.

Борба срещу чуждата окупация

Освен от етническото напрежение, талибаните успяват да се възползват и от образа си на борци срещу чуждата окупация. Голяма част от подкрепящите ги афганистанци виждат в тях народни защитници и борци срещу едно нежелано военно присъствие.

Подобно на 80-те години и тогавашната борба срещу съветската окупация, когато хората възприемаха афганистанската комунистическа партия като марионетка на Съветския съюз, така и днес правителството на Ашраф Гани беше определяно като марионетка на САЩ, която трябва да бъде свалена от власт.

„Талибаните се представят като стоящи начело на съпротивата и борбата срещу окупацията – нещо, което е близко и скъпо на всеки афганистанец. Това е и нещо, което правителството или правителствената армия много трудно могат да твърдят за себе си“, отбелязва Картър Малкасиан, бивш съветник в Американския генерален щаб на армията, пред Си Ен Ен.

Паралелна държава, заместваща липсващата такава

Другите важни фактори, които обясняват защо хиляди афганистанци подкрепят или активно се включват в редиците на талибаните, са политически и социални.

Случи се толкова бързо. Седмицата, в която талибаните превзеха Афганистан
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:20 0:00

През изминалото десетилетие талибаните доказаха, че са способни успешно да заемат мястото на държавата там, където тя липсва. Такъв е случаят в почти всички селски райони на Афганистан, където институции на местно ниво така и не бяха изградени.

Показателен е примерът със съдилищата. В много области, където официален съд изобщо липсва или пък, ако съществува, е дълбоко корумпиран, талибаните изградиха система от собствени съдилища.

Те следват крайната интерпретация на ислямското право, налагана от талибаните, но въпреки това са приветствани от населението. Причината за това се крие не толкова в копнежа за строго религиозно законодателство, а в принципната нужда от правила и работеща и предвидима правна система.

Един последен, но еднакво важен фактор също спомага за това талибаните да печелят нови членове и поддръжници: икономическият. Безработицата и бедността са основен проблем в голяма част от страната.

В редица райони, изхранващи се със селско стопанство, хората страдат или от опустошителни наводнения, или от суша в последните няколко години. Правителството от своя страна не успяваше да предложи адекватни помощи, а от недоволството на хората се възползваха талибаните.

По думите на Камал Алам, старши сътрудник в Центъра за изследване на Южна Азия към Атлантическия съвет, ислямисткото движение успява да привлече нови членове с предложението си за по-висок и сигурен доход. Като талибански бойци доскорошните фермери имат възможността да печелят много повече, отколкото преди.

„Ако си си изгубил реколтата и земята, а афганистанското правителство не ти е обърнало никакво внимание, естествено, че талибаните ще дойдат и ще се възползват от това“, казва Алам пред CBS News.

XS
SM
MD
LG