Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Няма да простим, няма да забравим". САЩ ще отговорят със сила на атентата в Кабул


Президентът на САЩ Джо Байдън обяви минута мълчание в памет на загиналите по време на изявлението си за атентата в Кабул.
Президентът на САЩ Джо Байдън обяви минута мълчание в памет на загиналите по време на изявлението си за атентата в Кабул.

САЩ ще отвърне със сила на извършителите на атентата в Кабул от четвъртък вечерта. Това стана ясно от изявление на американския президент Джо Байдън, направено след полунощ българско време в петък.

В атентата загинаха най-малко 13 американски военнослужащи и десетки афганистански цивилни. Най-малко 18 американски военни са ранени. Това се случи дни преди крайния срок за изтегляне на Запада от Афганистан, насрочено за 31 август.

В изявлението си Байдън не даде индикации за промяна на този краен срок. Той каза, че евакуацията ще продължи.

Часове по-рано най-малко две експлозии разтърсиха района на летището в Кабул, Афганистан. Бомбите избухнаха там, където имаше много хора, очакващи да се евакуират от Афганистан, след като талибаните превзеха страната.

Отговорност за извършеното пое терористичната групировка "Ислямска държава" (ИДИЛ). Става дума за крилото ИДИЛ-Хорасан (ИДИЛ-Х), което източници от администрацията на САЩ посочиха като извършител още преди терористите да поемат отговорност.

"Разпоредих на командирите си да разработят оперативни планове за удар по силите, водачите и съоръженията на ИДИЛ-Х. Ние ще отвърнем със сила и прецизност в подходящ момент, на място по наш избор и в момент по наш избор", каза Байдън.

ИДИЛ-Хорасан е във вражда с талибаните. До този момент няма данни за каквато и да било причастност на талибаните към атентата от четвъртък.

"Ние няма да простим, ние няма да забравим. Ще ви намерим и ще ви накараме да си платите", каза Байдън с пресекващ от емоции глас. Той е поискал от Пентагона да бъдат изготвени планове за ответен удар по терористите.

Байдън защити начина, по който управлява най-сериозната външнополитическа криза от началото на мандата си. Той каза, че отговорността е негова, но отправи критика и към предшественика си Доналд Тръмп за споразумението, сключено с талибаните през 2020 г. То беше заложило изтеглянето на САЩ от Афганистан.

Досега от Афганистан са евакуирани над 100 хиляди души, но още 1000 американци и много повече афганистанци се опитват да напуснат страната.

Ген. Кенет Макензи, който координира операцията по евакуация, заяви, че може да се очакват още нападения.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG