Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ предупредиха за нови атаки в Кабул. Няколко държави прекратиха евакуацията


Талибаните не допускат хора на разстояние по-малко от 500 м. от летището
Талибаните не допускат хора на разстояние по-малко от 500 м. от летището

Около 105 хил. души са евакуирани от Кабул за последните две седмици, съобщи Белият дом. Само в четвъртък от страната са изведени 12 500 души.

Някои евакуационни полети от Афганистан бяха подновени след атентатите край летището в Кабул в четвъртък, при които загинаха над 100 души.

Съединените щати предупредиха, че са възможни нови атаки преди крайния срок за изтегляне на чуждестранните войски, който изтича в края на месеца.

Разтревожените афганистанци, стекли се край летището с надежда да успеят да заминат са повече в сравнение с предишните дни, съобщава Ройтерс. На около 500 метра от оградата на летището обаче десетки тежковъоръжени талибани не допускат никого да стигне до него.

Великобритания съобщи, че няма да приема повече хора за полетите от Кабул, освен тези, които вече са на летището.

Испания обяви края на евакуационната си операция след пристигането в Дубай на последните два испански полета от Кабул.

Говорител на германското външно министерство каза, че Берлин е идентифицирал около 10 000 афганистанци, които имат нужда от защита и право да пристигнат в Германия. Сред тях има хора, помагали на германските сили, журналисти и правозащитници.

300 германски граждани все още се намират в Афганистан. Германия приключи евакуацията на хора от Кабул в четвъртък, след като евакуира над 5300 души, в това число и над 4100 афганистанци.

Швеция и Австралия също обявиха, че слагат край на евакуационните си полети.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG