Връзки за достъпност

Извънредни новини

Паника, хаос, страх. Какво знаем до момента за атентата в Кабул


Жена оплаква близък, загинал в бомбения атентат на летището в Кабул. 27.08.2021 г.
Жена оплаква близък, загинал в бомбения атентат на летището в Кабул. 27.08.2021 г.

Паника, хаос, страх за живота - всичко това превзе за секунди един и без това хвърлен в ужас Афганистан. Хиляди хора, които се надяваха да напуснат страната на талибаните, бяха струпани на летището, когато бомбен атентат сред тях уби десетки.

Тук ви предлагаме само онези факти, които са потвърдени и способни да опишат какво всъщност се случи.

Кога, къде, какво

Две бомби избухнаха в четвъртък следобед на летището в Кабул. В тълпата е бил забелязан поне един човек, опасан с взривове.

Първата бомба избухва в 16.30 часа българско време, втората - малко след нея.

След експлозиите е имало и стрелба, открита от поне един от атентаторите.

Слухове за други експлозии

След атентата жителите на Кабул са чули и други взривове, но те не са част от терористична атака. Става дума за контролирани взривове, извършени от САЩ, Великобритания и други страни от НАТО. С тях са били унищожени съюзнически муниции, складове и други логистични бази.

Колко са жертвите

До петък на обяд има само два източника на официална информация за жертвите.

САЩ потвърдиха за 13 убити американски военни и за най-малко 18 ранени. Афганистан съобщи, че са загинали най-малко 90 души, без да уточни дали в това число влизат американските военни. Ранените са "над 150 души".

Засегнато ли е летището

Не. Експлозиите са в район, който е извън периметъра на пистите и мястото за самолети.

Първата бомба е взривена до хотел Baron, където британски служители проверяват документите на хората, насочвани после към изход за летището. Точно на този изход, съвсем наблизо до хотела, е избухнала втората бомба. Изходът е под контрола на съюзниците, сред които американците са най-многобройни.

Има ли и други пострадали чужденци

До петък на обяд няма данни за това.

14 часа преди експлозиите страните от НАТО изпратиха предупреждение за терористична опасност в района на летището и казаха на гражданите си да напуснат мястото незабавно. Не е известно дали британците все още са проверявали документи в хотел Baron към момента на атентата, пише Би Би Си.

Кой го извърши

Отговорност за атентата пое крило на "Ислямска държава" (ИДИЛ), наричано ИДИЛ-Хорасан (ИДИЛ-Х). Хорасан е име на географска и историческа област, която обхваща части от Иран, Афганистан и южните части на Централна Азия.

Тази ислямистка групировка враждува с талибаните, които преди седмици превзеха Афганистан.

Каква е реакцията

"Ние ще отвърнем със сила и прецизност в подходящ момент, на място по наш избор и в момент по наш избор", каза Байдън след атентата. Той е поискал от Пентагона да бъдат изготвени планове за ответен удар по терористите.

Байдън добави: "Ние няма да простим, ние няма да забравим. Ще ви намерим и ще ви накараме да си платите".

Какво ще стане с евакуацията според САЩ

Евакуирането на афганистански и чужди граждани се ускори в нощта и на сутринта след експлозията. В Албания, Южна Корея и други страни кацнаха самолети със стотици пътници на борда.

Евакуацията ще продължи, каза американският президент Джо Байдън. Той обаче призна, че тя може да не приключи до 31 август - срок, който е договорен с талибаните.

Евакуацията и другите държави

Други държави от НАТО вече се отказаха да изпълняват полети от Кабул. Сред тях са Канада, Австралия, Нова Зеландия и Полша.

Великобритания заяви, че ще прекрати процеса по евакуиране "до часове". Франция каза, че ще спре полетите до вечерта в петък.

Общото послание, което се усеща в речите на държавните лидери от НАТО, е, че те се стремят да изведат от страната своите граждани. Лондон обеща да направи всичко по силите си за оставащите в Афганистан местни жители, работили за Обединеното кралство.

Колко чужденци остават в Афганистан

Данните са частични и несигурни. Според Би Би Си в Афганистан се намират около 1500 граждани на САЩ, около 400 британци и около 200 германци.

Колко души вече са евакуирани

Няма единен отговор на този въпрос. САЩ са изтеглили над 100 хил. души от 15 август до четвъртък вечерта. Великобритания е изтеглила около 13 000 души. Повече от 100 държави участват в подпомагане на процеса по евакуиране, макар и в различна степен.

Какво е за САЩ значението на този атентат

Атентатът на летището в Кабул е най-тежкият удар по сили на САЩ в Афганистан от 2011 г. насам.

През август 2011 г. талибаните взривяват хеликоптер на специалните сили на САЩ и причиняват смъртта на 30 военни.

Първите реакции от Вашингтон дават да се разбере, че решението на президента Байдън, свързано с изтеглянето на американските войски и преговорите с талибаните, може да бъде обект на разследване в Конгреса. Но повечето изказвания на политици засега са насочени към овладяване на моментната ситуация и към това евакуацията да бъде завършена безопасно.

Талибаните превзеха страната изключително бързо, след като Америка започна изтеглянето си.

Случи се толкова бързо. Седмицата, в която талибаните превзеха Афганистан
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:20 0:00

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG