Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ с първи удар по ИДИЛ след атентата на летището в Кабул


Стъпкани в хаоса вещи на хората, очаквали евакуация от Кабул, но застигнати от взривена бомба на летището. 27 август 2021 г.
Стъпкани в хаоса вещи на хората, очаквали евакуация от Кабул, но застигнати от взривена бомба на летището. 27 август 2021 г.

САЩ извършиха въздушен удар по член на "Ислямска държава" (ИДИЛ). В него е убит един от хората, планирали атентата на летището в Кабул от четвъртък, съобщи американското командване.

Атаката е била извършена рано сутринта с дрон на територията на източен Афганистан.

Новината идва на фона на съобщения за нарастващ брой на жертвите от атентата на летището. По данни, валидни съм събота сутринта, в експлозията са загинали най-малко 170 афганистански цивилни и 13 американски военни.

В петък вечерта САЩ отхвърлиха първоначалните твърдения, че на летището са избухнали две бомби. Доказано е само взривяването на една.

Отговорност за атентата на летището пое крило на ИДИЛ, което се нарича "Ислямска държава - Хорасан" (ИДИЛ-Х). Това е най-радикалната част от терористичната групировка.

ИДИЛ враждува с талибаните, които в момента са установили контрол над почти цял Афганистан.

"Първоначалните данни сочат, че [в атаката с дрон срещу ИДИЛ-Х] сме убили целта", каза в събота сутринта капитан Бил Ърбан от Централното командване на САЩ.

В реч след атентата на летището американският президент Джо Байдън каза, че САЩ ще отговори със сила на "Ислямска държава". "Ние няма да забравим, ние няма да простим", каза тогава той.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG