Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Шушу-мушу в някой офис". Три партии коментират негативно Слави Трифонов


Slavi Trifonov
Slavi Trifonov

Представители на три от парламентарните партии оцениха негативно думите на Слави Трифонов за политическата ситуация в страната. Коментарите бяха направени от БСП, ГЕРБ и "Изправи се.БГ! Ние идваме" (ИБГНИ).

В петък лидерът на „Има такъв народ“ (ИТН) даде интервю по обществената телевизия БНТ, в което каза, че няма да подкрепи правителство на левицата и препотвърди основната си теза – че други политически сили, без участие на неговата, носят отговорност за неуспеха на 46-ото Народно събрание да излъчи кабинет.

Интервюто на Трифонов, както и реакциите след него, идват веднага след като президентът Румен Радев връчи третия и последен мандат за съставяне на правителство на БСП.

В петък левицата покани на разговори всички партии без ГЕРБ и ДПС, но отсега е ясно, че срещите надали биха довели до приемане на кабинет. ИТН вече каза, че няма да подкрепи такъв. „Демократична България“ (ДБ) още мисли дали да приеме дори и предложение за разговори.

ДБ, ИБГНИ

ДБ все още не е коментирала интервюто на лидера на ИТН от петък вечерта.

Първият политически коментар беше направен от Николай Хаджигенов от „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ (ИБГНИ). „Сега вече знаете защо не свиря на виола“, написа той във Фейсбук.​

Сега вече знаете защо не свиря на виола
Николай Хаджигенов, ИБГНИ

Изречението препраща към висшето образование на Слави Трифонов, който е завършил виола в Музикалната гимназия в Плевен, а после и Националната музикална академия.

С този кратък коментар Хаджигенов намекна, че поведението на Трифонов пред БНТ само по себе си е способно да обясни на широката аудитория защо ИБГНИ не е подкрепила правителство на ИТН.

В интервюто си за БНТ Трифонов говореше по-тихо от обикновено, самоопредели се като почтен и предаден, и с прекъсващ от емоция глас каза, че единствената му цел в политиката е „да свърши работа“.

Той добави, че министърът на икономиката Кирил Петков сам е поискал от него да остане министър, но после е започнал да се държи ултимативно. С това Трифонов обясни защо не е включил министри от сегашното правителство в своя проект. Той отхвърли твърдението, че не е водил преговори с т.нар. „протестни партии“ и каза, че се е виждал с тях.

БСП

"Слави Трифонов с две изречения директно ни прати на нови избори – без преговори, без срещи, без да положим усилия да реализираме този трети мандат". Това коментира пред бТВ в събота сутринта депутатът от БСП Явор Божанков.

"Слави с две изречения директно ни прати на избори
Явор Божанков, БСП

Според него Трифонов е добавил и четвърта криза за страната, която в момента преживява COVID-19, инфлационен процес и мигрантски натиск. Като четвърта криза той определи парламентарната.

Божанков каза, че в интервюто с Трифонов не е бил повдиган нито веднъж въпросът „за Доган или Пеевски, [нито] съществото на демонтажа на кабинета на ГЕРБ, [нито] дали президентът Радев знае, че служебните министри са ходили да се договарят“.

Как демонтираме кабинет на задкулисието - с шушу-мушу разговори в някой офис ли", попита Божанков, за когото разговорите за бъдещо правителство би трябвало да са проведени „в парламента, пред камерите [или] обявени пред журналисти“.

ГЕРБ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов оцени интервюто на Слави Трифонов като нещо, което е показало "задкулисие в огромни размери". Той каза това пред симпатизанти в Перник. Срещата беше излъчвана на живо в профила на Борисов във Феййсбук.

Задкулисие в огромни размери
Бойко Борисов, ГЕРБ

"Ние разбрахме ли кога Христо Иванов е ходил при Слави Трифонов, или кога Мая Манолова е ходила там? Нали всичко щеше да е прозрачно? Едва снощи разбрахме, че Асен Василев и Кирил Петков са се молили за постове – няма лошо, просто го направете публично, а не така задкулисно", каза още Борисов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG