Връзки за достъпност

Извънредни новини

“Двама министри дойдоха при нас и поискаха да останат”. Слави Трифонов с първо телевизионно интервю


Слави Трифонов даде първото си телевизионно интервю пред БНТ
Слави Трифонов даде първото си телевизионно интервю пред БНТ

Двама министри от служебното правителство сами са поискали да останат в правителство на "Има такъв народ" (ИТН). Това каза лидерът на партията Слави Трифонов в интервю за БНТ.

"Двама министри дойдоха първи при нас и казаха, че искат да останат, ако е възможно, в следващо правителство", каза Трифонов. По думите му тогава те все още не са се били "качили на този гребен на одобрението". След уточняващ въпрос на водещия стана ясно, че Трифонов говори за служебните министри Кирил Петков и Асен Василев.

"Има такъв народ" няма да подкрепи правителство, излъчено с мандата на БСП, каза Трифонов. Причината е, че имат много политически различия. "БСП е лява формация, партия от статуквото и заяви, че няма да подкрепи правителство на ИТН", каза Трифонов.

Според него "това с подкрепата е като с любовта – ти подкрепяш и теб те подкрепят".

Според Слави Трифонов има сериозно разминаване между очакванията на хората и реалността вътре в самата политическа система. "Българските политици все още не са адекватни на желанията и потребностите на суверена", каза лидерът на ИТН.

"Суверенът, скъпи ми приятелю, е решил, че парламентът изглежда така", обърна се към водещия Трифонов.

Той обясни, че е очаквал подкрепа от "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!". "Решихме, че след като имаме общи възгледи може да бъдем подкрепени", каза Трифонов. Според него ИТН са направили компромиси, но "се е видяло, че партиите на протеста просто не искат да подкрепят този кабинет".

Трифонов каза, че той лично е водил разговорите с Христо Иванов и Мая Манолова в неговия офис. "Те бяха ясни, че няма да подкрепят правителство на ИТН", обясни Слави Трифонов.

Трифонов разказа, че е попитал Христо Иванов "къде съзира тази дълга ръка на ДПС", защото той не се е виждал с никого от ДПС.

Според Трифонов "парламентът е всички срещу всички", но следващото Народно събрание трябва да "прояви максимална мъдрост и морал", за да се справи с проблемите с ковид и бежанската вълна. Според него в рамките на следващия парламент "ще се състави правителство на всяка цена".

Трифонов не отговори конкретно на въпроса за позицията му за смяна на главния прокурор. Според него трябва да бъдат наложени ограничения върху правомощията му, но смяната не може да стане толкова бързо.

В поредица от блиц въпроси Трифонов каза, че е ваксиниран и че България трябва веднага да въведе еврото.

Това е първото телевизионно интервю на Слави Трифонов след влизането му в политиката. То беше дадено за БНТ. Обществената телевизия го излъчи в извънреден сегмент в петък след централната емисия новини като "специално" и продължи 45 минути. Интервюто беше заснето в офиса на Трифонов.

Разговорът започна с уточнението, че е записан в петък следобед. Интервюто било поискано от водещия Бойко Василев преди време, но Трифонов сега е решил да говори.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG