Връзки за достъпност

Извънредни новини

Между "пътна карта" и нови нападки. Отново напрежение между протестните партии


Слави Трифонов предприе в четвъртък поредна атака срещу Христо Иванов във фейсбук
Слави Трифонов предприе в четвъртък поредна атака срещу Христо Иванов във фейсбук

Оттеглянето на проектокабинета на „Има такъв народ“ (ИТН) провокира нова ескалация на напрежение между т.нар. протестни партии в парламента в четвъртък.

Малко, след като депутатите успяха да гласуват решение, с което потвърждават отказа на Пламен Николов да бъде предложен за премиер, Мая Манолова от „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ (ИБГНИ) предложи „пътна карта с 15 точки, за да получат българските граждани стабилно правителство с мандат 6-8 месеца“.

Според председателката на парламентарната група на ИБГНИ е необходимо да бъде съставен кабинет, което да не допусне „държавата да изпадне в будна кома“ заради задаващите се нова вълна от COVID-19, мигрантски натиск, както и заради липсата на актуализация на бюджета.

Манолова коментира, че този евентуален кабинет с кратък мандат „трябва да стъпи върху успешните министри от служебния кабинет, без участието на политически лица“.

Предложението обаче беше отхвърлено веднага от Филип Станев от ИТН. Той коментира идеята на ИБГНИ пред медиите по следния начин: „Вие когато сте разговаряли на принципна основа за промяна с някой и не сте се разбрали, и той после да предложи отново да разговаряте – за какво да разговаряте?“

Попитан конкретно за предлаганата от Манолова пътна карта, Станев добави: „Продължаваме да се крием зад клишета, зад които се крият нездрави интереси.“

Няколко часа по-късно в профила на лидер на ИТН Слави Трифонов във фейсбук се появи нова публикация, нападаща съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов по повод негово интервю пред БНТ в четвъртък сутринта. В него Иванов каза, че колегите му в ИТН са проявили „шокираща липса на култура в разговорите“ за съставяне на кабинет и коментира биографиите на някои от номинираните за членове в оттегления проектокабинет.

По този повод Трифонов посочи в социалната мрежа, че дори Христо Иванов да е бил предложен за премиер, е нямало да бъде подходяща кандидатура, защото и майка му, и баща му са били членове на Българската комунистическа партия, а самият Иванов е бил лишаван от правото да упражнява адвокатската професия.

Сред изброените в публикацията твърдения присъстваха такива, които често са ползвани в миналото от медиите, които преди бяха собственост на Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева.

„Вчера подарихме на ИТН колекция от пропагандните пасквили, които Пеевските медии публикуват с години срещу нас и днес г-н Трифонов вече ги ползва по предназначение. Това не е изненада – във всеки момент, в който ИТН се сблъскат с принципни аргументи, за които нямат отговор, те преминават към яростна лична агресия“, отговори Иванов отново във фейсбук.

След отказа на ИТН да предложи състав на Министерския съвет за гласуване в парламента, предстои президентът Румен Радев да връчи втория проучвателен мандат на ГЕРБ. Лидерът ѝ Бойко Борисов вече обяви, че колегите му ще го върнат неизпълнен. Последният, трети мандат държавния глава ще връчи на формация по негов избор.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG