Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Държавата не е сценарии". Парламентът прие, че мандатът за кабинет на ИТН е неуспешен


Групата на ИТН напусна пленарната зала след декларация, прочетена от трибуната от Ивайло Вълчев
Групата на ИТН напусна пленарната зала след декларация, прочетена от трибуната от Ивайло Вълчев

Парламентът прие в четъртък решение, с което обявява мандата за съставяне на правителство на “Има такъв народ” (ИТН) за неуспешен. То беше гласувано със 106 гласа “за”, 60 гласа “против” и един “въздържал се”.

Гласуването мина в отсъствието на депутатите на ИТН, които още в началото на заседанието заявиха, че напускат пленарната зала, за да не участват в “този фарс”. Последва и отказ на колегите им от ГЕРБ да участват в гласуването, което провали първия опит за приемане на решението. След кратка почивка кворумът беше възстановен и то беше успешно гласувано.

Така парламентът успя от втория опит да одобри решение, с което приема оттеглянето на Пламен Николов като кандидат за премиер на партията на Слави Трифонов.

До ситуацията се стигна, след като във вторник лидерът на ИТН съобщи, че предложението му за кабинет ще бъде оттеглено. Това провокира конституционен прецедент, тъй като от миналия петък, когато Николов представи проекта си за кабинет на президента, мандатът е успешно изпълнен, а процедурата в парламента е в ход. За да се излезе от ситуацията кандидат-премиерът оттегли съгласието си да бъде избран.

Според конституционалисти обаче това не е достатъчно, тъй като Николов е предложен за избор с указ на президента. След консултации при председареля на парламента Ива Митева (ИТН) в сряда парламентарните групи се споразумяха с нарочно решение на Народното събрание да приемат волеизявлението на Николов.

Решението беше залегнало като първа точка от дневния ред за четвъртък. Преди гласуването му обаче народният представител Ивайло Вълчев прочете декларация, в която каза, че ИТН са заявили, че няма да предложат кабинет, ако нямат подкрепата на “Демократична България” (ДБ)и “Изправи се.БГ! Ние идваме” (ИБГНИ).

Председателката на Народното събрание Ива Митева също напусна пленарната зала, въпреки че именно тя беше подготвила проекторешението за оттеглянето на Пламен Николов като кандидат-премиер
Председателката на Народното събрание Ива Митева също напусна пленарната зала, въпреки че именно тя беше подготвила проекторешението за оттеглянето на Пламен Николов като кандидат-премиер

По думите му мандатът на партията, връчен ѝ от президента Румен Радев не е изпълнен и няма нужда от решение на парламента. След тези му думи цялата група на ИТН напусна пленарна зала.

Веднага след това зам.-председателката на парламента Татяна Дончева (ИБГНИ) се качи на трибуната, за да обясни, че има проблем в конституционната процедура, създаден от ИТН: “В главите на тези хора има само сценарии. Само че държавата не е сценарии и знаци, а процедури, актове и последици.“

Дончева заяви, че Народното събрание е длъжно да даде ясен знак, че конституционната процедура, започната и движена от ИТН, е финализирана по начин, който позволява даване на следващ мандат.

Според нея е “проява на изключителна детинщина и инфантилност“, след като Ива Митева в сряда цял ден е съставяла текста на това проекторешение, в четвъртък на председателския съвет да откаже да го подпише.

“Ние не сме деца в детска градина. Ако целта е да направим държавата на дреб – това е пътят”, добави Дончева.

Зам.-председателката на парламента Татяна Дончева отправи остри критики към ИТН
Зам.-председателката на парламента Татяна Дончева отправи остри критики към ИТН

Точно преди парламентът да премине към гласуване, думата поиска бившият транспортен министър и настоящ депутат Росен Желязков (ГЕРБ). Той изложи позицията на партията си, че ако депутатите гласуват решение по волеизявлението на канидидат-премиер ще се създаде нов конституционен прецедент. Затова от ГЕРБ настояха парламентът да гласува друго решение, чийто текст гласи, че Народното събрание “не избира Пламен Николов за премиер”.

Предложението на ГЕРБ обаче не беше подложено на гласуване от председателстващия заседанието Кристиан Вигенин (БСП). В резултат ГЕРБ решиха, че няма да участват в гласуването.

Така се стигна до ситуацията, в която решението, предложено от председателя на парламента Ива Митева (ИТН) не беше гласувано от “Има такъв народ” и ГЕРБ.

Без тези партии парламентът нямаше нужния кворум от 121 гласа. В подкрепа на решението се събраха 105 народни представители, което беше недостатъчно.

В резултат председателстващият Вигенин обяви, че парламентът не подкрепя волеизявлението на Николов и разпусна заседанието за провеждане на председателски съвет, на който партиите трябва да решат какво ще правят с възникналата ситуация.

Последва поименна проверка на присъстващите в пленарната зала, за да бъде осигурен кворумът от 121 депутата. След това мнозинството от депутатите приеха първоначалния проект за решение, с който просто легитимираха отказа на Пламен Николов да бъде избран за премиер.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG