Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Поради лични причини". Пламен Николов е изтеглил съгласието си да бъде избран за премиер


Пламен Николов върна изпълнен мандата на президента Румен Радев в петък, 6 август 2021 г.
Пламен Николов върна изпълнен мандата на президента Румен Радев в петък, 6 август 2021 г.

Кандидатът за министър-председател Пламен Николов е изтеглил от парламента съгласието си да бъде номиниран за премиер. Това съобщи пред Свободна Европа председателят на Народното събрание Ива Митева.

Номинираният за премиер е написал, че "поради лични причини" вече не е съгласен да заеме поста, затова предлага на парламента да не гласува избора му, който беше насрочен за сряда, 11 август.

Николов предприема това свое действие малко, след като лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви, че партията му "няма да предложи кабинет" в сряда.

По този начин "Има такъв народ" прави опит да заобиколи конституционната процедура за избор на правителство, която е в ход от петък. Началото ѝ беше дадено с връщането на изпълнен мандат от Пламен Николов на президента Румен Радев на 6 август.

Според решение 20 на Конституционния съд от 1992 г. с акта на връщане на мандата от страна на кандидат-премиера, мандатът вече се счита за "успешно изпълнен". Причината е, че именно президентът е фигурата, която със свой указ, предлага на парламента правителството да бъде избрано.

Ето защо думите на лидера на ИТН Слави Трифонов, че партията му "няма да предлага кабинет" събудиха недоумение сред конституционалисти, с които Свободна Европа разговаря.

Президентският указ е устойчив акт.
Проф. Пламен Киров

"ИТН изпълниха мандата. А указът вече е внесен", каза преподавателят по конституционно право в СУ "Св. Климент Охридски" и бивш конституционен съдия проф. Пламен Киров.

"Президентският указ е устойчив акт. Той не може да бъде отменян, защото същността му е да бъде устойчив", допълни той.

В тази посока беше и лаконичният отговор, който от прессекретариата на президентството изпратиха до медиите.

"С издадения от държавния глава указ конституционната процедура по избор на министър-председател вече е в решаващата си парламентарна фаза", гласи официалният коментар от институцията.

Неофициално юристите разясняват, че "изречението е пределно ясно – президентът няма да си отмени указа, с който предлага на парламента да избере правителството на Николов".

По-късно следобед стана ясно, че след като от президентството разпространиха позицията на Радев, с която става ясно, че той сам няма да направи стъпки за отмяна на акта си, Николов е оттеглил съгласието си да бъде избран за премиер.

"Такъв ход е възможен, защото никой не може да бъде избран за нещо насила", коментира проф. Киров пред Свободна Европа.

Всички останали варианти, според основния закон, са невъзможни. "Няма как партия да каже, че няма да се гласува указ на президента. Отмяна на указ от страна на самия президент е правена веднъж, но това е спорна практика", каза още Киров.

По думите му, ако указът на Радев изобщо не бъде гласуван, процедурата, която конституцията изисква - да бъдат връчени втори и трети мандат, не може да продължи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG