Връзки за достъпност

Извънредни новини

Разузнаването на САЩ не може да каже какъв е произходът на COVID-19


USA - SARS-CoV-2 virus particles under electron microscope, 2
USA - SARS-CoV-2 virus particles under electron microscope, 2

Разузнавателните органи на САЩ нямат единодушие по въпроса за това какъв е произходът на COVID-19. Съобщението беше направено в петък вечерта след 3 месеца проучвания, възложени от президента Байдън.

Хипотезите, разглеждани от екипа, са сведени до две, но нито една не е взела превес, за да има категорично заключение: вирусът или е преминал от заразено животно в човека, или е изтекъл от китайска лаборатория в Ухан.

И в двата случая това е станало не по-късно от ноември 2019 г.

Случаите на COVID-19 станаха известни в края на 2019 г., когато нарастващ брой хора в китайската провинция Ухан се оказаха заразени с неизвестен на науката коронавирус със смъртоносен ефект и бързо разпространение.

През май 2020 г. Световната здравна организация (СЗО) обяви пандемия. Месеци по-късно експертите заключиха, че вирусът най-вероятно има органичен произход, но СЗО и отделни държави започнаха проучвания за това какъв точно е той.

Към средата на 2020 СЗО смяташе, че лабораторният генезис на COVID-19 е "извънредно малко вероятен". Учените загубиха тази сигурност едва когато в началото на 2021 г. стана ясно, че трима души от лаборатория в Ухан са били заразени още през ноември 2019 г., пише Би Би Си.

През май 2021 г. президентът на САЩ Джо Байдън възложи на разузнавателните служби да проучат въпроса с произхода на вируса.

Докладът от това проучване беше обявен в петък от директора на разузнавателната общност на САЩ, която наблюдава работата на 17 разузнавателни организации в страната. В текста се казва, че за категорично заключение за произхода на вируса е нужно да има повече информация.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG