Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Кириле, бих се радвал да си министър". Кирил Петков твърди, че ИТН сами са го поканили за член на кабинета


Министърът на икономиката Кирил Петков (вдясно) и министърът на финансите Асен Василев. Снимката е аархивна.
Министърът на икономиката Кирил Петков (вдясно) и министърът на финансите Асен Василев. Снимката е аархивна.

Кирил Петков не е "отишъл сам" при Слави Трифонов, а е бил поканен за среща с "Има такъв народ". Това стана ясно от интервю на самия Петков по бТВ в събота.

По-рано лидерът на ИТН Слави Трифонов беше казал, че двама министри са дошли "първи" в партията му, за да поискат да останат в управлението. Думите на Трифонов предизвикаха полярни и многобройни реакции в социалните мрежи. Двамата министри, които бяха визирани, са този на икономиката Асен Василев и този на финансите Кирил Петков.

Въпросът за това кой кого е поканил да участва в евентуално правителство набра популярност около основната теза на ИТН, изразявана след изборите: че т.нар. "партии на протеста" не са подкрепили кабинета на ИТН не по принципни съображения, а защото са настоявали за свои постове.

По-късно тезата спря да се изрича със същата честота, но в петък вечерта беше повторена по адрес на други хора - министрите Кирил Петков и Асен Василев. Това стана по време на интервю на Слави Трифонов, дадено за БНТ.

По думите на Петков пред бТВ нещата са станали по различен начин. В кабинета му е дошъл "член на ИТН", който е казал, че харесва работата му, както и тази на Василев. Посетителят е попитал дали може да направи среща с Тошко Йорданов и се е аргументирал с това, че много би се радвал двамата служебни министри да бъдат част от кабинета на ИТН.

Петков разказа, че следващата му среща е била с Тошко Йорданов от ИТН. Тя се е провела в "офиса на Асен Василев". Тогава Тошко Йорданов е казал: "Бих се радвал да продължите като министри, ще ви направя среща със Слави Трифонов".

По думите му на Петков чак тогава е последвала и среща с лидера на ИТН, който го е поканил в кабинета си и му е казал: "Кириле, бих се радвал да си министър". Служебният министър му е благодарил за поканата и му е отговорил, че за него е много важно единствено да се свършат работа и че не гонят постове.

Отношенията между ИТН и двамата министри предизвикаха интерес веднага след изборите на 11 юли. Ден след тях Слави Трифонов представи първия си кабинет и каза, че се е опитал да демонстрира приемственост, като е поканил трима успешни министри от служебното правителство – Кирил Петков, Асен Василев и министъра на образованието Николай Денков.

После тримата обясниха, че са отказали предложението заради "съществени различия във визиите си за финансовата политика".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG