Връзки за достъпност

Извънредни новини

Стефан Янев е готов да остане служебен премиер и би подкрепил партия на Кирил Петков


Служебният премиер Стефан Янев разговаря с журналисти.
Служебният премиер Стефан Янев разговаря с журналисти.

Стефан Янев би се съгласил отново да изпълнява ролята на служебен премиер, ако президентът реши такъв да е съставът на следващ служебен кабинет. Той каза това в интервю по Нова телевизия във вторник сутрин.

"Дали изборите ще са две в едно или поотделно до голяма степен зависи от решението на парламента, с което ще се насрочат президентските избори", каза още Янев. Той допълни, че решението на президента за насрочване на нови парламентарни избори ще е на база решението на Народното събрание.

По думите му държавата е готова да организира избори и 2 в 1, и поотделно, но организацията на изборите не е лек процес и трябва да започне достатъчно рано съвместно с Централната избирателна комисия (ЦИК). Проблемите ще бъдат към ЦИК, защото при избори 2 в 1 ще има необходимост от закупуване на нови машини, ще има нужда и от пренастройване на машините.

Янев каза, че би гласувал за политически проект начело с Асен Василев и Кирил Петков.

"Бих се включил във всеки един проект, който работи за България", каза служебният премиер. "Опитвам се да гледам голямата картина максимално обективно, не само "Има такъв народ", но и другите партии не показват устойчиво поведение и предполагаемо ще бъдат наказани от своите избиратели на следващи избори", допълни Янев.

По думите му решенията за нови мерки срещу пандемията ще бъдат взети до няколко дни. Той уточни, че политическото решение за мерките го взема министърът на здравеопазването, защото е най-близко до проблематиката.

"Правителството няма намерение да въведе задължителна ваксинация. (…) Ваксината е единственият разумен довод, даден от науката, дори да не те предпази на 100 процента от заболяването, тя гарантира, че ще бъде прекарано значително по-леко.", каза още Янев.

Той допълни, че България е в уникалната ситуация всеки гражданин да има избор за ваксинация между няколко ваксини. Въпреки това обаче темпът на ваксинация в България не е висок.

Парите за компенсации както за бизнеса, така и за медицинските дейности са предвидени в проекта за актуализация на бюджета, той е в парламента и депутатите ще решат дали ще се случи и в какъв вид, посочи премиерът.

По отношение на ситуацията в Афганистан премиерът заяви, че се очаква повишаване на натиска срещу българската граница. Работим активно, взели сме адекватни мерки, допълни той.

Стефан Янев даде висока оценка на работата на водения от него кабинет.

"Мисля, че това е пример за това как трябва да функционира едно правителство в демократична държава - работа в екип, осъзнаването, че Министерският съвет е колективен орган", каза служебният премиер.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG