Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Потенциал за сериозна политическа сила". Правят ли партия Кирил Петков и Асен Василев?


Министърът на икономиката Кирил Петков (вдясно) и министърът на финансите Асен Василев
Министърът на икономиката Кирил Петков (вдясно) и министърът на финансите Асен Василев

Над 92 000 души. Толкова наброява групата във Фейсбук, наречена “Кирил Петков за министър-председател на Република България”. Расте като гъба, предлага оживени дискусии, а някои потребители дори сравняват служебния министър на икономиката с Васил Левски.

Снимка на Петков, допълнена с популярния цитат на Апостола “Дела трябват, а не думи” е харесана от близо 4,5 хиляди души.

Не е само Фейсбук

Всички политически играчи, без изключение, вече изчисляват дали е възможно на терена да се появи нова партия около Кирил Петков и служебния министър на финансите Асен Василев. Ако да, кога?

Някои дори съвсем открито си казаха, че не биха искали това да се случва. В петък например темата стигна и до Народното събрание. От трибуната я повдигна заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев, който уж на шега посъветва Василев и колегата му да не създават нов проект.

Самите служебни министри не отричат, но и не потвърждават официално намеренията си. От всичко, което става на политическата сцена, се разбира само това, на което едни няма да повярват, а други няма да харесат: че към края на август все така не е ясно дали ще има такава партия.

Думите на министрите

В петък Василев каза пред журналисти, че докато е служебен министър "няма да участва в такъв проект".

В неделя Кирил Петков даде интервю за БНР. След няколко въпроса в тази посока, които опита да избегне, в крайна сметка Кирил Петков каза: “това, за което ме питате, не знам какъв е точният отговор”.

Ще продължим да бъдем активни
Кирил Петков

Още в началото на август обаче той коментира в две поредни свои интервюта, че двамата с Василев “по един или друг начин” ще останат в политическия живот.

"Да, пука ни за България. Не, няма да изчезнем сега по бизнесите си. Ще си ги управляваме, но всеки от нас в момента има доста голяма енергия да бъде част от продължителната промяна на България. Със сигурност ще продължим да бъдем активни”, каза тогава Петков пред БНР.

Социологическите проучвания

Въпреки че нов проект не е обявяван официално, потенциалът около него беше забелязан вече и от социолозите. В четвъртък пред бТВ социологът от “Маркет линкс” Добромир Живков каза, че има голям потенциал и за нова партия, която да е около най-популярните служебни министри Кирил Петков и Асен Василев.

Има политици с потенциал да станат сериозна политическа сила в българското пространство
Добромир Живков, "Маркет линкс"

"Трудно е да се каже, че се връща доверието в старите партии. Нови политически сили могат да размесят пластовете. Има политици във фокуса на обществото, които се ползват със силна подкрепа и имат потенциал, създавайки партия, да станат сериозна политическа сила в българското пространство", каза в анализа си Живков.

Данните от проучването сочат, че доверието към служебния кабинет расте, а най-разпознаваемите министри са именно Кирил Петков и Асен Василев, които се ползват с подкрепата съответно на 42% и 31% гражданите.

На какво се дължи подкрепата

Подкрепата е обяснима, защото именно Петков и Василев, с работата си в служебното правителство, влязоха в най-силна конфронтация с т.нар. “модел на статуквото”.

Петков беше министърът, осветил случващото се в Българската банка за развитие (ББР), а Василев повдигна темата как приходната агенция, вместо да събира вземанията си от големи компании, “се занимава с фризьорки”.

Василев беше и човекът, измислил създаването на българския “черен списък”, след санкциите по закона “Магнитски”, които засегнаха бившия депутат от ДПС и едър бизнесмен Делян Пеевски.

Действията на Петков и Василев доведоха до съпротива от страна на ДПС. А след като стана публично ясно, че двамата са отказали да влязат в първия нереализиран кабинет на “Има такъв народ” (ИТН), към атаката срещу двамата министри се присъединиха последователно партията на Слави Трифонов, а после и ГЕРБ.

Атаката: гражданството на Петков

От ИТН повдигнаха въпроса дали Петков се е отказал от канадското си гражданство, а след това темата беше подета и от ГЕРБ и ДПС.

По думите на икономическия министър той се е отказал от чуждото си гражданство още през април, но документ за това е получил на 20 август. Тъй като българската конституция и решение на Конституционния съд (КС) казват, че депутати и министри не могат да имат второ гражданство, освен българското, сега предстои Конституционният съд да разтълкува положението - дали Петков е бил в несъвместимост от месец май, когато беше назначено служебното правителство до 20 август, когато Петков, както сам оповести, е получил документите си.

Свободна Европа потърси по темата мнението на икономическия министър, но от кабинета му отговориха, че “фокусирането върху темата с гражданството на Кирил Петков е опит да бъде отклонено общественото внимание от въпросите, които наистина засягат живота на българските граждани”.

Партия и още два сценария

По казуса с гражданството от президентството застанаха плътно зад Петков. А в събота президентът Румен Радев не коментира политическото бъдеще на икономическия министър.

Пред журналисти държавният глава не отговори на въпроси дали ако се стигне до нови предсрочни избори, Кирил Петков и Асен Василев ще запазят постовете си във втори състав на служебно правителство. В неделя пред БНР Петков също не отговори на подобно питане.

Въпросът е ключов, тъй като ако двамата министри, които причисляват към отбора си и образователния министър проф. Николай Денков, останат в следващ служебен кабинет на Радев, това означава, че на този етап няма да развиват собствен политически проект. Подобен развой също е вероятен, тъй като ако има нови предсрочни избори, те ще бъдат през ноември, а времето до тях ще бъде около два месеца. Такъв срок е изключително кратък и почти непосилен за създаване на нова партия и регистрацията ѝ от съда.

Ето защо ако обществото види Петков, Василев и Денков в следващ служебен кабинет, според политическите играчи има възможни два други сценария.

Първият е, че служебните министри може да се заемат с партийно строителство след президентските и парламентарни избори и да играят по дълга писта – да бъдат алтернатива и опозиция на евентуална следваща управленска коалиция, съставена в бъдещия парламент. Така обаче инерцията, която имат сега, може да бъде загубена.

Вторият сценарий, подозиран от партиите е, че може Петков и Василев да се откажат от собствен проект, ако бъдат номинации на “Демократична България” (ДБ) за постове в изпълнителната власт в мандат на следващото Народно събрание. На тази мисъл навеждат и официалните изявления на съпредседателя на ДБ Христо Иванов, който няколко пъти настоя публично, че ако се сформира редовен кабинет, то Петков, Василев и Денков трябва да останат под една или друга форма в него.

Поведението на Иванов обаче може да има и друго обяснение. То е, че ако Петков и Василев създадат собствена партия, тя би отнела част от избрирателите на "Демократична България".

Какво ще се случи на този етап не е ясно. Сигурното е едно: въпросът за евентуален проект на служебните министри ще бъде един от централните полтически сюжети. Той обаче ще добие по-ясни очертания едва след края на мандата на служебния кабинет, който може да се задържи в управлението до средата на септември, заради актуализацията на държавния бюджет.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG