Връзки за достъпност

Извънредни новини

Две големи фирми са получили от ББР по-ниски лихви в сравнение с предходни кредити. Едната е свързана с Пеевски


От Българската банка за развитие са давали с близо 5% по-ниски лихви на два от най-големите си кредитополучатели
От Българската банка за развитие са давали с близо 5% по-ниски лихви на два от най-големите си кредитополучатели

Новият Одитен комитет на Българската банка за развитие (ББР) е открил, че две от най-големите фирми са получили средства с по-ниски лихвени проценти в сравнение с предходни техни кредити. Това заяви в неделя служебният министър на икономиката Кирил Петков пред БНР.

“Разликата в лихвите е около 5%. “Техномаркет” е получил кредит с лихва 2%, а преди ББР лихвата му е била 7%. При “Транспект” виждаме вместо 9% от предишен техен кредит - 4%”, каза Петков и допълни, че предложенията за размера на лихвения процент са били от страна на Управителния съвет на банката.

Фактите. Кого подкрепя Българската банка за развитие
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

Преди дни бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов заяви, че получаваните от ББР лихви по най-големите кредити, чиято стойност е близо 1 млрд. лева, са “по-високи“ в сравнение с останалия банков сектор.

Дружеството “Маркет инвестмънт” стои зад веригата Техномаркет“. Управител на фирмата е Борис Захариев, чието име се преплита с това на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски в различни компании. “Маркет Инвестмънт” и “Булгартабак Холдинг” са собственици на “Техномаркет България” до 2019 г. Самият “Булгартабак-холдинг” също се свързваше с името на Пеевски. Но това не е видно в момента в регистрите.

Собственици на “Транспект” АД са Георги Атанасов и Стоян Динев. Фирмата е основен собственик на “Юнион Ивкони” и “Груп Плюс”. През годините в управата на “Юнион Ивкони” имаше депутат от ГЕРБ, а в една от дъщерните фирми участваше син на депутат от ДПС.

Пред БНР министър Петков обяви, че следващият фокус на работа на министерството, ще бъде насочен към други две “притеснителни места“ - Държавната консолидационна компания и Българската агенция за застраховане. Той допълни, че се надява предложените от него кандидатури за Надзорния съвет на ББР да бъдат одобрени, за да могат да се преразгледат всички решения на Управителния съвет на банката.

През седмицата министърът на икономиката проведе две открити срещи. На първата той разговаря с председателя на Надзорния съвет на ББР Стамен Янев, а след нейния край бяха обявени и готвените кадрови промени в банката.

Ден по-късно той се опита да проведе среща с осемте най-големи кредитополучатели на банката, но нито една от кампаниите не изпрати свой представител.

“Транспект“ АД излязоха с публична позиция, че кредитът на компанията е "преобезпечен, международно одитиран и регулярно обслужван" при висока лихва.

От фирмата твърдят, че министърът вкарва бизнеси като техния в тревога, че предполичат да обсъждат с него проблемите след кризата с коронавируса и не се обръщат към Петков с "уважаеми".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG