Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кои са хората на Пеевски и Божков в българския черен списък на "асоциираните лица"


Александър Тумпаров (ляво), Ирена Кръстева и Цветомир Найденов
Александър Тумпаров (ляво), Ирена Кръстева и Цветомир Найденов

Във вторник Министерството на финансите публикува разширен списък на лицата, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на министерството на финансите на САЩ.

Добавени бяха 21 души, които са свързани с бившия депутат от ДПС Делян Пеевски и хазартния бизнесмен Васил Божков. Според българското финансово министерство те се явяват "асоциирани лица" на един от двамата, санкционирани по закона "Магнитски" и като такива също биха могли да попадната в обхвата на американските санкции.

За "асоциирани лица" се смятат "всички съдружници, акционери, управители и членове на органи за управление и контрол" на фирми и организации, които са "притежавани, контролирани или управлявани през последните 5 години" от Пеевски или Божков.

Сред тях попадат добре познати лица като майката на Пеевски Ирена Кръстева и сътрудниците на Божков Георги Попов и Александър Тумпаров.

Кои са останалите 21 души, включени в така наречения черен списък на България и как е свързан всеки един от тях с Пеевски и Божков? Отговорите са в следващите редове.

Списъкът е публикуван на сайта на министерството на финансите
Списъкът е публикуван на сайта на министерството на финансите

Хората на Пеевски

На трето място в списъка, подреден по азбучен ред, е Александър Кирилов Георгиев. Той е от лицата, които са свързани с Делян Пеевски. Бил част от управлението на бизнеси, свързани с медиите на бившия депутат от ДПС и майка му Ирена Кръстева. Това са „Монитор“ и „Пресмаркет“, която е била собственост на „Телеграф медиа“, както и „ИПК Родина“, „Нова българска медийна група холдинг“ и „Национална агенция за разпространение“.

Той е част от ръководството на „Краун медиа“, която беше собственик на фалиралата TV 7. Телевизията беше финансирана от фалиралата КТБ. До момента прокуратурата не е открила връзка между телевизията, банката и Пеевски.

Санкциите на САЩ: какви са, срещу кого са и какво следва?
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:10 0:00

По-важно изглежда присъствието на Георгиев в управлението на „Техномаркет България“, където към 2017 г. е част от борда на директорите. Компанията е известна като една от най-големите кредитополучатели на Българската банка за развитие (ББР).

Най-значителен обаче изглежда постът му като представител на „Интръст ЕАД“, която попадаше в списъка на санкционираните от Вашингтон по закона "Магнитски" юридически лица. Фирмата е еднолична собственост на Пеевски.

Майката на Пеевски – Ирена Кръстева, е бивш собственик или управител на всички свързани с Пеевски медийни бизнеси. Тя се появява на 12-то място в списъка на финансовото министерство.

До 2016 г. Кръстева е вписана като представител на по-малко известната издателска къща „Борба“, регистрирана във Велико Търново.

Дора Христова Спасова също е вписана, на 9-то място, като управляваща в редица от медийните бизнеси на Пеевски. Сред тях е и дружеството „Табак Трафик“, което беше преименувано от „Национална агенция за разпространение“.

"Табак Трафик" е свързана с КТБ, „Лафка", „​Благоевград БТ“ и „Булгартабак – трейдинг“ .

Жана Канелова е физическото лице под номер 8. Тя е част от съвета на директорите на „Интръст“ ЕАД.

Свързаните с Божков

Александър Тумпаров попада на второ място в списъка на свързаните лица. Той е от хората, за които е известно, че са от най-приближения кръг на Васил Божков.

Двамата са партньори в редица бизнеси. Тумпаров беше шестият обвиняем за участие в организираната престъпна група, за която специализираната прокуратура твърди, че е помогнала на хазартния бос да избегне плащането на над 559 млн. лв. такси за лотарийни игри.

Докато Божков беше собственик на ПФК „Левски“ София, Тумпаров беше част от надзорния съвет на футболния клуб. Той е известен с редица бизнеси, свързани с хазарта.

Петият в списъка е Борис Бекяров. Той е един от другите хора, смятани за най-приближени до Божков. Бекяров има участия в няколко хазартни компании.

Александра Петрова Стоянова е управител на дружеството „Вабо Системс“, което е 100% собственост на Васил Божков и в сдружение с други фирми участва в собствеността на „Нешанъл Лотери ООД“. Тя е свързано лице и в други фирми, които изцяло или частично са собственост на Божков. По азбучен ред тя се пада първа в списъка на "асоциираните лица".

Александър Станиславов Ангелов е свързан с Божков чрез фирмата „Казино енд гейминг индъстри“. Той има общи бизнеси и с други от списъка като Борис Бекяров.

Свързани с хазартните бизнеси на Божков и други от обкръжението му са още Петър Марчоков и Милен Иванов Стаматов.

Братята Боян и Цветомир Найденови и баща им Стефан Найденов, също попадат в списъка на лицата, свързани с хазартните бизнеси на Божков. Братя Найденови са и сред основните свидетели по обвиненията срещу Божков, а през декември 2019 г. именно те подадоха сигнал срещу него в Специализираната прокуратура.

На 7-мо място попада Георги Попов. Той е считан за дясната ръка на Васил Божков. Самият той доскоро се укриваше заедно с него в Дубай, но се прибра в България. Той има участие в редица хазартни и хотелиерски бизнеси, сред които и „Националната лотария“. Попов беше и фактически собственик на ПФК „Левски“ София.

Александър Тумпаров, Георги Попов и Михаил Тодоров бяха част от Надзорния съвет на ПФК "Левски" София
Александър Тумпаров, Георги Попов и Михаил Тодоров бяха част от Надзорния съвет на ПФК "Левски" София

Димитър Ганев и Мирослав Илиев също са свързани с Божков през няколко хазартни компании, а двамата са членове на съвета на директорите на „Националната лотария“.

Иванка Михайлова Георгиева е свързана с Божков чрез фирми в строителния бизнес, както и компанията „БДЖ Трансимпекс“, която се е занимавала с модернизация, производство и ремонт на транспортни средства.

Пепа Гроздева-Михова е управител на друга от фирмите на Божков. По данни от регистрите става ясно, че тя е била част от съвета на директорите във фирмата „Ню дизайн айдиъс“, в която акционер е бившият министър на културата и депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов.

Татяна Христова Димитрова участва в една от хазартните компании на Божков „Ню геймс“ АД заедно с Димитър Ганев.

Мирослав Александров Илиев е представител на „Нове холдинг“ и участва в още редица други дружества на Божков.

На последно място в списъка е Янко Раденков. Той също е сред лицата, свързани с Божков. Раденков е бивш директор на „Български пощи“. По-късно става част от управата на редица от хазартните бизнеси на бизнесмена, сред които са „Лотери дистрибюшънс“, „Нумерикъл геймс“, „Нешънъл лотери“ и други. Пунктовете на Български пощи бяха едни от местата, в които се продаваха билети на „Националната лотария“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG