Връзки за достъпност

Извънредни новини

Още 21 лица са добавени в списъка на свързаните с Пеевски и Божков


Делян Пеевски и Васил Божков
Делян Пеевски и Васил Божков

Министерството на финансите публикува разширен списък на лицата, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на министерството на финансите на САЩ.

Добавени са 21 души, сред които са майката на Делян Пеевски - Ирена Кръстева и бившите съдружници на Васил Божков в някои фирми - братята Стефан и Цветомир Найденови.

САЩ наложиха на 2 юни санкции на хазартния бизнесмен Васил Божков, бившия депутат и издател Делян Пеевски и близкия до него Илко Желязков, който е зам.-председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства. Санкциите по американския закон „Магнитски“ предвиждат блокиране на активите на наказаните в американски банки и под контрола на американски лица. Мерките засягат възможността на санкционираните да развиват бизнес на западните пазари.

В последствие българското правителство реши да състави черен списък с всички хора и фирми, свързани с Пеевски, Божков и Желязков. Държавните ведомства и фирми няма да имат право да работят с тях.

В разширения списък, публикуван във вторник, са включени така наречените "асоциирани лица" на санкционираните по закона "Магнитски". Те също биха могли да попаднат под обхвата на санкциите на САЩ заради свързаността си с тримата българи, поясняват от финансовото министерство.

За "асоциирани лица" се смятат "всички съдружници, акционери, управители и членове на органи за управление и контрол" на фирми и организации, които са "притежавани, контролирани или управлявани през последните 5 години" от Пеевски, Божков и Желязков.

Списъкът е съставен на база на информация, която е налична и проверена до момента от ведомството и обхваща периода от 2016 г. до 2021 г. Той може да бъде допълван или коригиран при получаване на нови данни или факти, посочват от ведомството.

Първият вариант беше публикуван от министерството на финансите на 5 юни. В него влизаха 64 компании и беше идентичен с американския списък. През миналата седмицавластите актуализираха списъка и добавиха още 34 фирми. Голяма част от компаниите са свързани с Васил Божков, който е официален собственик на значителен брой бизнеси.

За първи път в черния списък са включени и физически лица, част от които са свързани с Делян Пеевски.

Санкциите на САЩ: какви са, срещу кого са и какво следва?
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:10 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG