Връзки за достъпност

Извънредни новини

Талибаните празнуват „пълна независимост“ след изтеглянето на САЩ


Талибански войници са на пистата на летището в Кабул след окончателното изтегляне на американската армия.
Талибански войници са на пистата на летището в Кабул след окончателното изтегляне на американската армия.

Талибаните поеха пълен контрол над международното летище в Кабул, след като последният военен самолет на САЩ напусна пистата. Това бележи края на 20-годишното американско присъствие в Афганистан и най-дълго водената война от САЩ.

На 31 август в столицата се чуваха празнични изстрели във въздуха, с които талибанските бойци отбелязаха напускането на чуждестранните сили. Евакуацията в последната седмица беше хаотична заради големия брой афганистанци, които искат да избягат от управлението на талибаните.

Между 14 и 31 август Съединените щати и техните съюзници евакуираха над 123 000 чужденци и афганистанци в риск от Кабул. Евакуацията започна ден преди талибаните да превземат Кабул. Те бяха отстранени от власт от САЩ две десетилетия по-рано – през 2001 г.

След окончателното изтегляне на международните сили на летището в Кабул се виждат талибански бойци в пълна бойна екипировка, които изследват околностите и оставените съоръжения. На едно видео, публикувано от репортер на „Лос Анджелис Таймс“, се вижда как те влизат в хангар и оглеждат самолети, очевидно изоставени от американските сили.

По думи на американските командири всяко изоставено оборудване е било деактивирано. На летището говорителят на талибаните Забихула Муджахид каза, че Афганистан е "придобил пълната си независимост" след изтеглянето на САЩ.

Спасяването на афганистанския женски отбор по роботика
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00

Той каза още, че ислямистката група иска да има „добри отношения със САЩ и света“, като същевременно предупреди, че победата на талибаните е „урок за другите нашественици“.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза, че с приключването на военната мисия на САЩ в Афганистан „започва нова дипломатическа мисия.“ САЩ вече преустановиха дипломатическото си присъствие в Кабул, прехвърляйки службите в столицата на Катар, Доха. Все пак по думите на Блинкен Вашингтон ще продължи „неуморните си усилия“ да помогне на американците и афганистанците с американски паспорти да напуснат Афганистан.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG