Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Това велико нещо". 70% от хората в ЕС вече са ваксинирани. България е на дъното с 20 на сто


Урсула фон дер Лайен
Урсула фон дер Лайен

ЕС постигна целта си да ваксинира напълно 70 процента от своето население срещу COVID-19, обяви във вторник председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. "Искам да благодаря на всички, които направиха възможно постигането на това велико нещо", каза още тя.

"Но пандемията не е приключила. Имаме нужда от повече. Призовавам всички, които могат, да се ваксинират", каза Фон дер Лайен.

В началото на годината ЕС си постави за цел до края на лятото 70 процента от жителите му над 18 години да са със завършен ваксинационен цикъл. Тази цел беше изпълнена предсрочно.

Данните на сайта на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC) са към 22 август и показват, че 75,1% от населението на Европейския съюз и Европейското икономическо пространство (плюс Норвегия, Исландия и Лихтенщайн) са ваксинирани поне с една доза, а 64,9 на сто са напълно ваксинирани. 10 дни по-късно Фон дер Лайен съобщи, че този дял вече е 70%.

България остава последна по тези показатели с близо 20 на сто напълно ваксинирани. В Румъния имунизираните са над 30%, в Латвия са над 45%, а във всички останали страни са повече от половината население.

В Малта са над 90 на сто, в Исландия, Ирландия, Дания и Белгия - около и над 85 на сто.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG