Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата не позволи на ДАНС да разкрие информация за Божков. За Пеевски мълчи


Бившият депутат от ДПС Делян Пеевски и бизнесменът Васил Божков бяха санкционирани от САЩ по закона "Магнитски"
Бившият депутат от ДПС Делян Пеевски и бизнесменът Васил Божков бяха санкционирани от САЩ по закона "Магнитски"

Информацията, с която ДАНС разполага за бизнесмена Васил Божков, е предадена на специализираната прокуратура, а наблюдаващият прокурор е отказал тя да бъде предоставена на депутатите във временната комисия "Магнитски". Това стана ясно по време на заседание на комисията в парламента.

Наличната в ДАНС информация относно Делян Пеевски е предоставена на Върховна касационна прокуратура. От ДАНС били поискали разрешение за разкриването ѝ, но от прокуратурата нямало отговор.

От отговорите на ДАНС до депутатите стана ясно, че се разследват твърдения в сигнал за това, че на името на определени лица са регистрирани търговски дружества, собственост на Делян Пеевски, които притежават имущества и финансов ресурс в особено големи размери.

Представителите на ДАНС не отговориха конкретно на нито един въпрос на депутатите с аргумент, че информацията представлява “следствена тайна”.

“Колегите около тази маса не са изненадани, че в момента, в който се получава проблем, прокуратурата го скрива под пелената на следствената тайна. Това е сериозен въпрос, който трябва да получи решение”, коментира председателката на комисията “Магнитски” Надежда Йорданова от “Демократична България”.

Въпросът на депутата от “Има такъв народ” Иво Атанасов дали ДАНС и БНБ знаят за изтеглените от бизнесмена Васил Божков 70 млн. лв. на каса също не получи отговор. Стана ясно само, че информацията за такива транзакции се подава във финансовото разузнаване "за предходния месец до 15-о число на следващия".

На 2 юни САЩ наложиха санкции на общо шестима българи по два различни закона. Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков са тези, които са посочени като причастни към корупция по глобалния закон "Магнитски". Сред ограниченията, които законът предвижда, е и блокиране на собствеността им на територията на САЩ, както и мерки срещу 64 фирми и организации, свързани тях.

Дни по-късно Министерството на финансите в София създаде собствен черен списък на фирмите, асоциирани с тримата, като възпроизведоха в него имената на компаниите, посочени от САЩ. Беше съобщено, че той ще се допълва.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG