Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ако ваксиниран се зарази, вероятността от симптоми е минимална, показва ново изследване


България е на последно място в ЕС по ваксинация
България е на последно място в ЕС по ваксинация

Ваксинираните хора, които се заразят с коронавирус, е наполовина по-малко вероятно да изпитат симптоми на COVID-19, показва ново изследване, публикувано в сряда в медицинския журнал Lancet.

Изследването потвърждава също, че напълно ваксинираните, които все пак се заразят, е много малко вероятно да стигнат до болница или да се разболеят по-тежко.

"Открихме, че вероятността заразени напълно ваксинирани да почувстват симптоми е наполовина", пишат учените от King's College в Лондон.

"Резултатите също показват, че рискът е много по-малък за напълно ваксинираните да се заразят и да изпитват дългосрочно симптоми. Вече е потвърдено, че рискът за заразяване на тези хора изобщо е по-нисък".

Въпреки че повечето хора прекарват COVID-19 за няколко седмици, някои карат т.нар. дълъг COVID, който може да продължи и месеци. Сред дългосрочните симптоми са отпадналост, трудно дишане, загуба на концентрация, кашлица, болка в гърдите, загуба на вкус или обоняние, главоболие.

Проф. Тим Спектър от King's College е ръководител на изследването. Според него ваксинацията намалява риска за COVID-19 по два начина.

"Първо, като намалява риска от появата на симптоми между 8 и 10 пъти, както и като намалява вероятността евентуална инфекция да се прояви в дългосрочни симптоми", каза той.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG