Връзки за достъпност

Извънредни новини

Този път не е въпрос на късмет. Вълната дойде за неваксинираните


В края на юли под интензивна грижа са средно между 70 и 80 души с COVID-19, а месец по-късно те са вече около 300. Снимката е илюстративна
В края на юли под интензивна грижа са средно между 70 и 80 души с COVID-19, а месец по-късно те са вече около 300. Снимката е илюстративна

През кабинета на д-р Георги Миндов минават стотици пациенти. Част от тях вече са ваксинирани срещу COVID-19, други обаче не са. В последните седмици д-р Миндов забелязва, че заразата се връща. Четвъртата вълна е вече в България, но този път тя не засяга всички.

„Засега нямам нито един разболял се пациент, който да е приел ваксина. Без значение коя е, дали от двудозните или еднократната. Няма значение", казва д-р Миндов пред Свободна Европа.

Той разговаря със свои колеги, от които чува за единични случаи на заразени с COVID-19, които преди това са били ваксинирани.

„Но при мен специално няма. Аз имам около 500 човека, които общо погледнато не са кой знае колко, но пак, като са само при един лекар е показателно“, каза още д-р Миндов, който е председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари.

Ваксинираните или не боледуват, или боледуват много по-леко от неваксинираните - това е разликата между предишните три вълни на пандемията от COVID-19 и четвъртата, предизвикана от варианта „Делта“.

България се оказа в ситуация на нова вълна на заболеваемост само за около месец. И така изведнъж всички си спомниха, че пак може да не могат да ходят на кафе, че децата може да не се върнат в училищата и детските градини, а линейките могат да спрат да идват.

За разлика от предишните вълни сега е налично средство, с което всеки може да се предпази – ваксините. Числата показват, че именно те правят основната разлика между лекото и тежкото прекарване на болестта, настаняването в болница и смъртните случаи.

„Числата говорят ясно - в периода от 22 до 28 август има 231 починали от COVID-19, а от тях 221, или 97%, са неваксинирани“, каза преди дни главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Директор на една от големите болници в страната каза пред Свободна Европа, че от настанените при тях над 120 души с COVID-19, единични са случаите на ваксинирани пациенти.

Данните от цяла България, както и от редица други държави, водят до същия извод - тази вълна е вълната на неваксинираните.

Четвъртата вълна, за която бяхме предупредени

Поредната „вълна“ на заразяването в България започна в края на юли и началото август, когато средно стотината случая на ден нараснаха до пика от 2090 положителни проби, регистриран на 31 август.

Заедно с това рязко се увеличи и броят на пациентите с COVID-19 в болниците. В началото на последната седмица на юли те бяха 706 души, а според данните на Единния информационен портал толкова малко те са били точно година по-рано – на 29 юли, когато са били 699.

Само месец по-късно, на 31 август 2021 г., заразените с коронавирус в болници вече са 3594 души, което е скок с 409%. За сравнение, през август 2020 г. в болниците имаше 726 души, които постепенно нарастваха до декември, когато станаха малко над 7200, а в цялата страна имаше сериозни проблеми с настаняването на болните.

Съвсем очаквано с увеличаването на броя на пациентите в болниците се увеличава и броят на настанените в интензивни отделения. В края на юли под интензивна грижа са средно между 70 и 80 души, а месец по-късно те са вече около 300.

Причината за рязкото повишаване при броя на заразените, настанените в болница и починалите е разпространението на варианта „Делта“.

Причината за рязкото повишаване при броя на заразените, настанените в болница и починалите е разпространението на варианта „Делта“ на вируса. Това се потвърждава от публикуваните данни за изследвания, проведени от Министерството на здравеопазването.

На 30 август здравните власти публикуваха информация, че резултати от извършени проби върху тестове, направени в периода от 21 юли до 12 август в цялата страна, са показали, че 98% от доказаните случаи са именно от „Делта“.

Въпреки започналата преди седмици четвърта вълна, строги ограничителни мерки до края на август нямаше. Хората трябва да носят маски на закрито, а заведенията трябва да работят с половината си капацитет.

„Тук няма никакъв контрол – трябва да има или контрол, или самосъзнание. А ние нямаме нито едното, нито другото“, обяснява ситуацията д-р Миндов.

"Чувам невероятни неща"

Преди седмица Ангел Кунчев съобщи данни, които показват значението на ваксините. В периода между 17 и 23 август 93.8% от всички нови случаи на заразени с коронавирус са на хора, които не са ваксинирани. При настанените в болница и починалите делът на неваксинираните е още по-голям

„Скептицизмът на обществото към ваксините е необясним, чувам невероятни неща. А цифрите говорят ясно", каза Кунчев и цитира данни, според които 97% от починалите с COVID-19 в края на август са неваксинирани.

По подобен начин изглеждат и нещата извън България. Директорът на Националния институт по алергии и инфекциозни заболявания в САЩ д-р Антъни Фаучи каза, че 99.2% от смъртните случаи с коронавирус през юни са били на неваксинирани.

„Това, което се случва сега, е за първи път. Предните вълни това го нямаше, имаше елемент на късмета – разболял се, неразболял се. Сега тези, които са болни, са виновни, че не са се ваксинирали, защото има ваксини за всички“, коментира д-р Миндов от София.

Защо умират толкова много хора

По данни на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) за последните 14 дни средната смъртност от COVID-19 в България е 31,65 на 100 000 души население. По този показател България отстъпва само на Кипър, където средната смъртност е 47,30 на 100 000 души население. В страни като Германия, Австрия и Чехия смъртността за същия период е по 2 души на 100 хиляди. Разликата е в десетки пъти.

Само на 30 август битката с коронавируса загубиха 109 българи.

Обяснението за тази висока смъртност може да се открие например в едно сравнение - между България и Великобритания, която само преди 6 месеца беше от "лидерите" по отношение на брой починали. През януари в Обединеното кралство едва бяха започнали ваксинациите, а смъртните случаи бяха по 1.8 на 100 хиляди души дневно. В България по същото време умират наполовина по-малко - 0.7 на 100 хиляди.

В края на август, когато вече има достатъчно ваксини и България дарява част от тях, за да не ги изхвърли, във Великобритания напълно ваксинирани са 80% от цялото население над 16 години, а в България са само 20% - четири пъти по-малко. Случайно или не, днес смъртността там е четири пъти по-ниска от тази в България.

По думите на директора на една от големите болници в страната пред Свободна Европа, влиянието на ваксините е видно както по отношение на настанените за лечение и как те прекарват болестта, така и по отношение на смъртните случаи.

„Имаме малък брой ваксинирани приети, които го карат много леко. Те са 4-5 човека, а при нас има лежащи близо 130 души. Обикновено половината от ваксинираните са и с тежки придружаващи заболявания, има и онкоболни, т.е. са имунокомпрометирани, но въпреки това го карат доста леко“, каза той и добави, че в болницата няма случаи на починал пациент с COVID-19, който да е бил ваксиниран.

А докъде всъщност стигна ваксинацията

Новината, че България е на последно място по ваксинация в ЕС, отдавна не е новина. В страната по данни на ECDC към края на миналата седмица поне една доза от ваксините е приело 21% от населението, а със завършен имунизационен цикъл са 20% от българите.

На местата пред България са Румъния, където поне една доза са приели 32,8%, а със завършен цикъл са 31,9%, и Латвия, където те са съответно 48,8 % и 45,5%.

В страни като Франция, Португалия, Исландия, Ирландия и Испания, приелите по една доза се приближават до 90%, а 90% от населението на Малта е със завършен ваксинационен цикъл.

До юни в България, след като ваксините станаха достъпни в началото на пролетта, се поставяха средно по 200 хиляди първи дози на месец. Именно през юни обаче беше отбелязан спад от близо 25%, като поставилите първа доза бяха 150 хиляди.

За месец юли, според данните на Министерството на здравеопазването, нещата не изглеждаха по-добре, тъй като към 27 юли първите дози ваксини бяха едва 119 783.

„Август имаше леко засилване на интереса, можем да кажем, общо взето обаче нищо кой знае какво като значително повишаване. Може би по-високо търсене, обяснимо с отпускарския сезон, но общо е много слабо“, разказва д-р Миндов.

Според данните на Единния информационен портал обаче поставените дози ваксини на месечна база, както и хората, които завършват имунизационния си цикъл, постепенно намаляват. Така например между 30 април и 31 май са поставени 550 хиляди дози ваксини, а 345 хиляди са завършили имунизационния си цикъл.

Няколко месеца по-късно, между 31 юли и 31 август, поставените дози са едва 274 хиляди, а само 165 са завършили имунизационния си цикъл, което е най-слабият резултат за последните четири месеца.

В края на август главният държавен здравен инспектор предложи въвеждането т.нар. „зелени сертификати за пропуск“, които да позволяват на ваксинираните да посещават масови мероприятия, заведения и т.н. Въпреки че още такава мярка не е въведена, според д-р Миндов тя би могла поне частично да помогне.

„Предложението е добро, но едва ли ще свърши голяма работа. който не иска да се ваксинира, няма да се ваксинира".

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG