Връзки за достъпност

Извънредни новини

Новите мерки срещу COVID-19: Без фестивали и събори, заведенията затварят в 23 часа


Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров
Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров

Министърът на здравеопазването въвежда нови ограничителни мерки заради покачването на броя на заразените с COVID-19 и на настанените в болници. От вторник, 7 септември, се забраняват музикални фестивали и събори, затварят детските клубове, театрите и фитнесите ще работят с половината си капацитет, заведенията ще затварят в 23 часа, разстоянието между масите трябва да е 1,5 метра, а персоналът задължително трябва да е с маски.

Мерките ще важат в продължение на два месеца. След средата на септември ситуацията ще бъде отново анализирана и при необходимост ще има по-строги мерки, обясни Стойчо Кацаров.

Повечето области на България вече са в т.нар. червена зона, увеличават се както заразените с COVID-19, така и настанените в болници. В четвъртък бяха регистрирани 1745 нови случая, в болници се лекуват 3872 души, а 332 от тях са в интензивни отделения.

"Ситуацията е сериозна, но не е излязла извън контрол", каза Кацаров, цитиран от БТА.

България е на второ място по смъртност от COVID-19 в Европейския съюз. Основната причина за това е бавната ваксинация, обясни министърът. Напълно ваксинирани са едва 20% от българите, докато 70 на сто от населението на ЕС вече е имунизирано.

Учебната година ще започне на 15 септември присъствено.

"Децата не са длъжни да плащат цената, затова че ние възрастните не направихме така, че да се ваксинираме", каза Кацаров.

Новите мерки влизат в сила със заповед на здравния министър в 24.00 часа на 7 септември и ще се прилагат на територията на цялата страна.

Изключение ще се допуска само ако целият персонал и всички посетители са ваксинирани, имат отрицателен тест или са преболедували. Тогава обектите ще могат да работят с пълния си капацитет.

Школи, детски клубове, семинари

Провеждането на присъствени групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове се допуска при дистанция от най-малко 1,5 метра до максимум 10 души в помещение, при носене на маски и хигиена на ръцете, редовно проветряване.

Преустановяват се посещения в детски центрове и клубове, както и други групови услуги за деца.

Провеждането на конгреси, семинари и други се допуска при използването на не повече от 30 процента от капацитета и до 30 участника в помещението при спазване на дистанция от най-малко 1,5 метра и носенето на маски.

Провеждането на конкурси, масови изпити се допуска при използване на не повече от 30 процента от капацитета и до 30 участника в помещението при спазване на дистанция от най-малко 1,5 метра и носене на маски.

Преустановява се провеждането на тиймбилдинги и други подобни мероприятия.

Преустановява се провеждането на всички масови мероприятия като музикални фестивали, събори, фолклорни инициативи и други.

Заведенията, кина, театри

Посещенията в заведенията за хранене и развлечение, игралните зали и казината се допускат само от 7.00 до 23.00 часа. при отстояние от 1,5 метра между седалките на столовете между масите. Допуска се заемане на не повече от шест души на една маса, задължително е носене на защитни маски от персонала.

Събитията от частен характер могат да се повеждат при не повече от 30 лица на закрито и 60 лица на открито.

Посещенията на кина, театри, циркове и други прояви на закрито се допуска при не повече от 50 на сто от капацитета на помещението и използването само на седящи места, спазване на дистанция, носене на маски за лице.

Спорт и музеи

Посещенията на музеи и галерии се допускат при не повече от 1 човек на 8 кв.м. и при спазване на дистанция от не по-малко 1,5 метра. Провеждането на спортни състезания на закрито се допуска без публика.

Професионалните спортни състезания на открито се допускат с публика при не повече от 30 на сто от капацитета от стадиона и при заемане само на седящи места. Посещенията на фитнеси се допуска при използване на не повече от 30 на сто от капацитета.

Посещенията в спортни зали, клубове и комплекси се допускат при индивидуални спортове и при използване на не повече от 50 на сто от капацитета им. Провеждането на колективни спортове на закрито се преустановява.

На всички пазари и тържища трябва да се осигурява еднопосочно движение и контрол на влизащите лица и допускане на не повече от 1 човек на осем квадратни метра и осигуряване на дистанция от най-малко 1,5 метра между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитни маски за лице.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG