Връзки за достъпност

Извънредни новини

Джо Байдън поиска разсекретяване на документи от разследването на атентата от 11 септември


Президентът на САЩ Джо Байдън
Президентът на САЩ Джо Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън поиска американското правосъдно министерство да прегледа и разсекрети документи от разследването на Федералното бюро за разследвания (ФБР) на атентата от 11 септември 2001 г., съобщиха световните агенции.

Новината идва в навечерието на 20-ата годишнина от терористичните актове, при които загинаха близо 3000 души.

Според съобщение на Белия дом Джо Байдън е подписал на 3 септември заповед, която предвижда Министерството на правосъдието и други компетентни държавни органи да контролират процеса по преглед на документите, който трябва да завърши с решение за разсекретяване.

След това министърът на правосъдието Мерик Гарланд трябва да публикува разсекретените документи в срок от шест месеца.

Семействата на жертвите от атаките на 11 септември призоваха по-рано президентът да разсекрети документите или да не присъства изобщо на възпоменанията за 20-ата годишнина от терористичния акт.

Те поискаха Вашингтон да разследва подозренията им, че ФБР е прикрило или унищожило доказателства, които свързват Саудитска Арабия с атентата. Според тях е вероятно един или повече служители на ФБР да са извършили това умишлено.

На 11 септември 2001 г. терористи от групировката "Ал Кайда" похитиха четири пътнически самолета с пътници на борда. Два от тях бяха разбити в кулите на световния търговски център в Ню Йорк, третият се разби в Пентагона, а четвъртият се разби в Пенсилвания преди да достигне целта си във Вашингтон. Терористичният акт даде начало на войната на САЩ срещу тероризма и нахлуването на САЩ в Афганистан.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG