Връзки за достъпност

Извънредни новини

Избори 2 в 1 са възможни и ще са по-евтини, смята ЦИК. Трябват още 2000 машини


Росица Матева по време на демонстрация как се използват машините за гласуване преди изборите на 11 юли
Росица Матева по време на демонстрация как се използват машините за гласуване преди изборите на 11 юли

Ако президентските избори и предсрочните парламентарни избори се проведат в един ден, разходите на държавата ще бъдат по-малки. Това каза пред БНР Росица Матева, заместник-председател и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК).

По думите ѝ при избори 2 в 1 ще се наложи да бъдат купени още около 2000 машини за гласуване.

“Избори 2 в 1 могат да бъдат организирани технически. Не за първи път ще се случи такова нещо. Ще се наложи обаче да се купят още машини за гласуване и ЦИК обсъжда това”, каза Матева и добави, че за спокойното провеждане на избори 2 в 1 ще са нужни още около 2000 машини.

Според говорителката на ЦИК по-добре ще е изборите да са 2 в 1, като парламентарните се проведат на датата на първия тур на президентските.

Парламентът насрочи изборите за президент на 14 ноември. Ако има втори тур, той ще се проведе следващата неделя - 21 ноември. Предстои президентът да насрочи датата за парламентарните избори.

Росица Матева каза, че при провеждане на изборите за Народно събрание и за президент в различни дни, би било добре да има поне две седмици между единия и другия вид избор. “Трябва да се пренастрои софтуерът, смарткартите отново се параметризират. Това е технологично време, което е необходимо”, каза тя.

По думите на говорителката на ЦИК разходите за избори 2 в 1 ще са по-ниски. “Ще се спести и от логистиката на бюлетини, машини и всички изборни книжа, ще се спести и от командировъчни разходи на членовете на комисиите извън страната”, каза Матева.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG