Връзки за достъпност

Извънредни новини

Избори 2 в 1 са възможни и ще са по-евтини, смята ЦИК. Трябват още 2000 машини


Росица Матева по време на демонстрация как се използват машините за гласуване преди изборите на 11 юли

Ако президентските избори и предсрочните парламентарни избори се проведат в един ден, разходите на държавата ще бъдат по-малки. Това каза пред БНР Росица Матева, заместник-председател и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК).

По думите ѝ при избори 2 в 1 ще се наложи да бъдат купени още около 2000 машини за гласуване.

“Избори 2 в 1 могат да бъдат организирани технически. Не за първи път ще се случи такова нещо. Ще се наложи обаче да се купят още машини за гласуване и ЦИК обсъжда това”, каза Матева и добави, че за спокойното провеждане на избори 2 в 1 ще са нужни още около 2000 машини.

Според говорителката на ЦИК по-добре ще е изборите да са 2 в 1, като парламентарните се проведат на датата на първия тур на президентските.

Парламентът насрочи изборите за президент на 14 ноември. Ако има втори тур, той ще се проведе следващата неделя - 21 ноември. Предстои президентът да насрочи датата за парламентарните избори.

Росица Матева каза, че при провеждане на изборите за Народно събрание и за президент в различни дни, би било добре да има поне две седмици между единия и другия вид избор. “Трябва да се пренастрои софтуерът, смарткартите отново се параметризират. Това е технологично време, което е необходимо”, каза тя.

По думите на говорителката на ЦИК разходите за избори 2 в 1 ще са по-ниски. “Ще се спести и от логистиката на бюлетини, машини и всички изборни книжа, ще се спести и от командировъчни разходи на членовете на комисиите извън страната”, каза Матева.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG