Връзки за достъпност

Извънредни новини

БСП връща мандата във вторник. Третите избори тази година вече са сигурни


В началото на май Корнелия Нинова отново върна мандата на президента Румен Радев.

БСП ще върне мандата за съставяне на правителство на президента във вторник, 7 септември. Така приключва цялата процедура от три проучвателни мандата в това Народно събрание и президентът Румен Радев трябва да го разпусне и да насрочи нови парламентарни избори. Това ще бъдат третите такива избори за 2021 г.

В четвъртък Националният съвет на БСП реши да върне нереализиран мандата, след като в сряда "Има такъв народ" окончателно отказа да обсъжда със социалистите възможността за подкрепа на правителство. По-рано това направиха и "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме".

"Смятаме, че е безсмислено повече да се продължават тези усилия, да се предлага министър-председател проформа, няма смисъл от всичко това. Ясно е, няма формирано мнозинство и желание за редовен кабинет", каза лидерката на БСП Корнелия Нинова след заседанието в четвъртък, цитирана от БТА.

По-рано през август първата политическа сила "Има такъв народ" предложи свое самостоятелно правителство, но след като не получи подкрепа от другите партии, в последния момент се отказа да го предлага за гласуване в парламента. След това ГЕРБ също върна нереализиран мандат.

Конституцията задължава президента да разпусне Народното събрание, да назначи служебно правителство и да насрочи нови парламентарни избори най-късно до 2 месеца.

По-рано в четвъртък парламентът насрочи изборите за президент за 14 ноември. От Румен Радев зависи дали ще насрочи изборите за Народно събрание за същата дата или за друга.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG