Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Без нас не може да се върви напред". ГЕРБ официално върна мандата


Според представителите на ГЕРБ най-важната задача пред политическите партии е възстановяването на диалога помежду им
Според представителите на ГЕРБ най-важната задача пред политическите партии е възстановяването на диалога помежду им

Президентът Румен Радев връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС, които, както предварително бяха заявили, го върнаха.

"Становището ни е да се смята, че вторият мандат е нереализиран и да се продължи с конституционната процедура", каза кандидатът за премиер Даниел Митов.

От своя страна президентът благодари за улеснението.

"Трябва да започнем да си говорим. Трябва да стане ясно, че без ГЕРБ-СДС и без разговори с нас не може да се върви напред", каза Митов на излизане от президентството и добави, че очаква провеждането на нови парламентарни избори.

От своя страна зам.-председателят на партията Томислав Дончев каза, че едновременното провеждане на президентски и парламентарни избори е „лош вариант“ като организация, както и от гледна точка на търпението на избирателите. Той уточни, че всички варианти за реализирането на два вида избори не са добри.

Един час преди да получат и върнат втория мандат за съставяне на правителство, от ГЕРБ изчетоха имената, включени в проекта им за кабинет. Това се случи по време на брифинг в централата на партията в петък.

Вицепремиер: Томислав Дончев

Вицепремиер по обществения ред и вътрешен министър: Румен Христов

Вицепремиер по правосъдната реформа и външен министър: Екатерина Захариева

Министър на финансите: Кирил Ананиев

Министър на правосъдието: Радомир Чолаков

Министър на отбраната: Христо Гаджев

Министър на регионалното развитие и благоустройството: Александър Иванов

Министър на труда и социалната политика: Деница Сачева

Министър на образованието: Кирил Вълчев

Министър на здравеопазването: Костадин Ангелов

Министър на културата: Любен Дилов

Министър на околната среда и водите: Евелина Василева

Министър на земеделието и храните: Десислава Танева

Министър на транспорта: Росен Желязков

Министър на икономиката: Жечо Станков

Министър на енергетиката: Делян Добрев

Министър на туризма: Деница Николова

Министър на спорта: Красен Кралев

Според самия Митов ситуацията към момента показва, че най-вероятно предстоят поредни парламентарни избори. Той обясни представянето на хора от евентуален кабинет, което предшества моменталното връщане на мандата, като "осъзнаване на отговорност пред избирателите" и показването на "алтернативата" от страна на ГЕРБ.

На няколко пъти по време на пресконференцията председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова каза, че останалите партии в Народното събрание са влезли в "задкулисни договорки" помежду си и даде пример с избора на председатели на комисии, както и с поддържането на кворума. Тя каза още, че по отношение на дата на президентските избори, която трябва да бъде определена от парламента, партиите са решили да поканят председателката на ЦИК Камелия Нейкова. Атанасова напомни, че от партията са внесли и предложения за промени в изборния кодекс.

Според Томислав Дончев омразата, която е насаждана в последните месеци, е станала основна причини за това втори пореден парламент да не може да реализира правителство. Той определи като нелогична формула, в която мандатът се реализира от някой извън първите две политически сили.

"В момента политическите сили се състезават кой най-много да прецака другия", каза още Дончев и добави, че през следващите месеци той и партията ще търсят начини, по които да възстановят диалога с останалите партии.

До връчването на втори мандат се стигна, след като от партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" не подложиха на гласуване предложения от тях кабинет начело с Пламен Николов. Преди дни те обявиха, че няма да подкрепят нито едно друго предложение в мандата на настоящия парламент.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG