Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Първият и единствен". Как Петър Илиев е "печелил дела срещу Конституционния съд"


Петър Илиев по време на интервюто му пред Нова телевизия, излъчено на 9 август 2021 г.
Петър Илиев по време на интервюто му пред Нова телевизия, излъчено на 9 август 2021 г.

Той не стана нито премиер, нито министър, въпреки настоятелното му предлагане в проектите за правителства на "Има такъв народ". В последния момент партията на Слави Трифонов се отказа да предлага за гласуване своя проект за кабинет, начело с Пламен Николов.

Той обаче е "печелил дела срещу Конституционния съд" (КС). Какво всъщност означава това?

Името на този мъж се оказа много по-обсъждано дори от това на кандидата за премиер. В първия проект за правителство, обявен от Трифонов в деня след изборите, той трябваше да бъде министър на правосъдието. Във втория проект за правителство, който официално беше представен на президента Румен Радев като изпълнен мандат, той трябваше да бъде силов вицепремиер и министър на вътрешните работи.

Няколко дни по-рано името му беше съобщено на другите партии като кандидат и за премиер, а по-късно Трифонов и колегите му обвиниха медиите в разпространяване на фалшиви новини. Накрая той даде интервю пред Нова телевизия, което скандализира много хора, а другите партии поставиха неговото оттегляне като условие за подкрепа.

Неговото име е д-р Петър Илиев, адвокат и преподавател по конституционно право в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

В началото на седмицата публиката го видя как си изпуска нервите в национален ефир, провокиран от въпроси за досегашния му бизнес, научната му дейност и обвиненията срещу него за плагиатство. "Има такъв народ" продължи да го защитава, а накрая номинацията му беше подкрепена и с аргумента, че е "печелил дела срещу Конституционния съд".

"Наистина прекрасен юрист"

"Петър Илиев е прекрасен юрист, наистина прекрасен юрист. Той е един от малкото хора в тая страна, които са печелили дела срещу Конституционния съд. Искам другите, които минават за юристи, да се похвалят с нещо подобно", каза председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов пред бТВ в понеделник вечерта.

Искам другите, които минават за юристи, да се похвалят с нещо подобно.
Тошко Йорданов

Йорданов не поясни думите си, но биографичната информация на официалния сайт на кантората на самия Илиев, дава известна конкретика:

"Първият и единствен адвокат, участвал като защитник и процесуален представител в съдебно заседание на Конституционния съд на Република България по конституционно дело по повод мандат на народен представител."

В справката с постиженията на неуспелия кандидат за вицепремиер липсват подробности по този случай, но той всъщност е публично известен. През 2013 г. Петър Илиев представляваше бившия депутат на БСП Иван Иванов пред КС, който разглеждаше казус за потенциалната му несъвместимост като народен представител.

Въпросът възникна, след като Иванов беше назначен за зам.-министър на вътрешните работи в кабинета на БСП и ДПС начело с Пламен Орешарски (2013-2014), но беше оттеглен ден по-късно. Причина за това стана изнесеният от "Капитал" факт, че през 1995 г. Иванов е бил управител на шуменския клон на бившата силова групировка СИК.

Какво прави Конституционният съд

Обстоятелството, че Илиев е постигнал успех по това конституционно дело, е безспорно. КС действително се произнесе в полза на Иванов по-късно през 2013 г. Не такава обаче е ситуацията с твърдението на Тошко Йорданов, че адвокатът е "един от малкото хора в тая страна, които са печелили дела срещу Конституционния съд".

Конституционалисти коментираха пред Свободна Европа, че по същество това изявление представлява "правен нонсенс". Причината е, че КС е институцията, която дава задължителни тълкувания на основния закон, установява противоконституционност на закони и други актове на парламента и президента.

Освен това е единственият орган, който може да решава спорове за компетенция, възникнали на най-висше управленско ниво, както и да разглежда процедура по импийчмънт срещу държавния глава и заместника му.

Останалите му функции са свързани с произнасяне за съответствие между Конституцията и международни договори и спогодби, сключени от България, както и по допустимостта на политически партии и сдружения. В този смисъл в правния мир не съществува възможност някой да спечели дело "срещу" КС.

Иван Иванов и адв. Петър Илиев пред Конституционния съд, 10 октомври 2013 г.
Иван Иванов и адв. Петър Илиев пред Конституционния съд, 10 октомври 2013 г.

От друга страна присъствието на адвокат на заседание по конституционно дело наистина е възможно, но в много редки случаи. Причината обаче не се крие в липсата на достатъчно други специалисти по конституционно право в България, а в обстоятелството, че огромната част от разглежданите от КС дела се решават на закрити заседания. При тях нито законът, нито правилникът за работата на тази институция предвиждат възможност за присъствие на процесуален представител.

Такава има само в случаите, когато конституционалистите се занимават с импийчмънт на президента или с казуси, свързани с избори или несъвместимост за упражняване на дадена държавна служба.

В нито един от тези случаи обаче не става въпрос за дела "срещу" КС, а за производства, образувани от съда по искане на народни представители, например. В случая с Иванов искането за обявяване на несъвместимост със статута му на депутат беше внесено от негови колеги от ГЕРБ. Това се случи, след като той беше оттеглен като зам.-министър на вътрешните работи със заповед на тогавашния премиер Пламен Орешарски.

Как се разви случаят с Иван Иванов

Иван Иванов беше избран за депутат от БСП през май 2013 г. от листата на социалистите в Шумен. На 18 юни същата година Орешарски го назначи със своя заповед за зам.-министър на вътрешните работи в оглавеното тогава от Цветлин Йовчев МВР. На следващият ден, 19 юни 2013 г., Иванов беше оттеглен от поста с нова премиерска заповед. След това той продължи да се появява в парламента в качеството си на депутат.

Това провокира 48 народни представители от ГЕРБ да внесат искане за обявяване на неговата несъвместимост. Доводът им беше, че само министрите имат право да запазят депутатския си мандат след евентуалното си излизане от изпълнителната власт.

На 10 октомври 2013 г. Иванов се яви в Конституционния съд, придружаван от адвокат Петър Илиев. Пред конституционалистите двамата развиха тезата, че тогавашният депутат от БСП не е изпаднал в положение на несъвместимост, защото е бил оттеглен от зам.-министерския си пост още преди да встъпи в длъжност в МВР.

[Иванов] е бил назначен за заместник-министър на вътрешните работи без негово знание и съгласие.
Конституционен съд

Видно от решението на КС по казуса, Иванов е заявил пред КС, че "е бил назначен за заместник-министър на вътрешните работи без негово знание и съгласие, няма представа по какъв начин автобиографията му се е озовала в Министерския съвет (МС), не е встъпвал в длъжност, не е подавал оставка и не знае на какво основание и по каква процедура е бил освободен".

Тезата му се подкрепя от изисканите по случая документи от МС и МВР, сред които няма подписан от него протокол за встъпване в длъжност в министерството. Затова и Конституционният съд приема решение в негова полза.

"Акт за встъпване в длъжност не е бил съставян, респективно не е бил подписван от г-н Иванов. На тази доказателствена основа може да се направи единственият възможен правен извод, а именно, че е налице една започнала, но незавършена процедура по назначаването му на държавна служба в сферата на изпълнителната власт. Поради това липсва основание да се приеме, че такава е била изпълнявана от народния представител Иван Валентинов Иванов, а също, че това е довело до възникване на претендираната конституционна несъвместимост", се казва в решението на КС по казуса от 22 октомври 2013 г.

Казано накратко, съдиите приемат за достоверна тезата на Иванов и адвоката му Петър Илиев, че депутатът изобщо не е разбрал, че ще бъде назначен за зам.-министър, не е давал съгласие за това и, след като не е встъпвал официално в тази длъжност, може да продължи да бъде депутат. Това решение обаче не означава, че Петър Илиев е спечелил дело "срещу" КС, а че просто е помогнал за отхвърлянето на искането на депутатите от ГЕРБ.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG